Върховният административен съд (ВАС) даде ход на делото, заведено от лидерите на „Демократична България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов срещу решението на правителството за рестарт на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

На първото си заседание по жалбата им като физически лица съдът е преценил, че има основания за разглеждане на казуса и е поискал от Министерския съвет и Министерството на енергетиката допълнителни документи за установяване на фактите по случая.

Атанасов и Иванов искат отмяна на решението за възобновяване на ядрения проект, взето от Министерския съвет на 16 май 2018 г., тъй като според тях то е незаконно.

По думите им решението е взето без да е имало доклад на основателни доводи за неговата целесъобразност и ефективност.

От енергийното министерство твърдят, че такъв документ има, но от „Демократична България“ оспорват легитимността му, тъй като е внесен в Министерския съвет след вземането на решението за рестарта на АЕЦ „Белене“.

„Приемайки атакуваното Решение, МС неглижира ноторно известни данни и информация, относно силно изразената сеизмичност в района на гр. Белене. Тази специфика на района  несъмнено създава предпоставка за катастрофални последици, вследствие на авария в атомна електроцентрала, находяща се в близост до населени места и обработваеми земеделски земи. Наред с горното, по никакъв начин не бяха представени данни и доказателства относно икономическите и финансовите показатели на проекта. Не бяха подложени на обществени обсъждания параметрите и реквизитите на инвестиционните намерения на анонимни чуждестранни инвеститори, без ясна визия и гаранция за българската енергийна независимост“, се посочва в жалбата им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!