Реджеп Ердоган, Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен
на снимката: Реджеп Ердоган, Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен

Турският президент Реджеп Ердоган притисна ЕС за по-голяма помощ в грижите за сирийските бежанци, след като официални лица от Съюза го обвиниха, че използва мигрантите за „изнудване”, предава „Асошиейтед прес”.

Хиляди хора са се събрали на сухопътната граница на Турция и Гърция, след като турското правителство обяви, че вече няма да пречи на бежанците да преминават.

Страните от ЕС застанаха зад Гърция, която също е член на НАТО и я определиха като „щит”, защитаващ границите на Европа.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че иска „конкретна подкрепа“ от съюзниците в НАТО, тъй като страната му се бори със заплахи, произтичащи от деветгодишния конфликт в Сирия.

„Очакваме конкретна подкрепа от всички наши съюзници в тази борба“, каза той заедно с шефа на НАТО. „НАТО е в критичен процес, в който трябва ясно да покаже солидарността на своя съюз с Турция”, добави Ердоган.

Ердоган също призова НАТО да изпълни предишните си ангажименти за засилване на отбраната на Турция.

Той също раздразнено коментира Гърция, която обвинява Турция за неотдавнашната мигрантска криза.

„Ирационално и необмислено е, че съюзник и съседна държава посочва Турция като виновна за нерегулираната миграция“, каза той.

„Няма да позволим тази страна да се опита да постигне несправедливи ползи, като злоупотреби с настоящата ситуация и Европейския съюз.“

Турция е приютила повече от 3,5 милиона сирийски мигранти и Ердоган поиска от Европа да сподели тежестта за грижите за тях. Той обвини ЕС, че не изпълнява задълженията си, включително, че Общността не е платила парите, обещани на Турция от споразумението от 2016г., за да спре потока на мигранти към Европа. ЕС твърди, че е изплатил средствата.

 

По-късно турският лидер се срещна с високопоставени европейски служители, председателя на ЕС Шарл Мишел и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да обсъдят сделката от 2016г.

Според споразумението Турция има ангажимента да спира потока от мигранти, тръгнали към Европа, в замяна на 6 млрд. евро помощ за Турция, бързо разглеждане на молбата й за членство в съюза и безвизово пътуване на турски граждани в Европа.

Мишел каза пред репортери, че Турция и ЕС „имат различни мнения по някои въпроси и затова е важно да има откровен и открит диалог”.

„За нас е важно сделката да се изпълнява”, каза Мишел.

Отвъд миграцията, ЕС има желание да обсъди развитието на събитията в Сирия и „как можем да допринесем за осигуряване на повече политическа подкрепа, повече стабилност в целия регион”, каза Мишел.

Турски високопоставен служител, изказвайки се при условие за анонимност, заяви, че страните ще обсъдят възможно преразглеждане на споразумението. Не е ясно дали днес ще бъде сключена сделка.

Фон дер Лайен заяви, че срещата ще бъде „рестарт на диалога”. Тя повтори, че ЕС има задължението да защитава своите граници, но и да гарантира основните човешки права, като правото за искане на убежище.

Очаква се Ердоган да повдигне въпроса за предполагаемо насилие от гръцките власти, тъй като те изтласкват мигрантите обратно в Турция.

Гърция разположи полицейски сили и гранични служители, които да отблъскват хората. Оттогава по граничната зона се наблюдават жестоки конфронтации. В събота младежи хвърляха камъни по гръцката полиция и се опитваха да съборят граничната ограда.

Много мигранти се оплакаха от насилие от страна на гръцката полиция, а Турция твърди, че двама мигранти са били убити при схватка с гръцките органи на реда. Гърция отрича обвиненията.

Външните министри на ЕС разкритикуваха Турция, заявявайки, че използва отчаянието на мигрантите за политически цели. Страните от ЕС все още се занимават с политическата криза от вълната на масова миграция преди пет години.

Десетки хиляди мигранти вече бяха в Гърция, преди Турция да обяви границите си за отворени, много от тях в масово пренаселени лагери на гръцки острови, обърнати към турското крайбрежие. Част от сделката между ЕС и Турция от 2016 г. предвиждаше новите пристигащи хора да остават на островите в очакване на депортиране, освен ако не им бъдат одобрени молбите за убежище в Гърция.

Германското коалиционно правителство заяви, че в понеделник, че страната е готова да „подкрепи Гърция по отношение на тежката хуманитарна ситуация, при която по гръцките острови има около 1000 до 1500 деца.“

Правителството заяви, че Германия може да приеме деца, които се нуждаят от медицинско лечение, или малолетни и непълнолетни лица, които са без надзор, особено момичета. Не беше казано точно колко деца ще вземе Германия.

Междувременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис приветства посещението на Ердоган, заявявайки, че се надява това да отбележи „началото на деескалация на кризата“.

Говорейки в Берлин, където се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел, Мицотакис заяви, че „трябва да има конкретна промяна в политиката на Анкара“, ако Турция отново стане съюзник на ЕС по въпроса за миграцията.

Първата стъпка, според него, би била Ердоган „незабавно да изтегли отчаяните хора, които изпрати“ на границата и да приеме обратно заловените бежанци, влезли незаконно в Гърция.

„Гърция винаги е признавала и признава, че Турция има решаваща роля в управлението на проблема с миграцията. И има нужда от помощта на Европа, за да го направи “, каза Мицотакис. „Но това не може да се случи … при условия на заплахи и изнудване, като се използват отчаяни хора като пешки.“

Меркел заяви, че Гърция „заслужава пълната ни солидарност и пълната ни подкрепа“.
Положението на гръцко-турската сухопътна граница в понеделник като цяло беше спокойно. Гръцките власти заявиха, че в рамките на 24 часа до понеделник сутринта са блокирали 1646 опита за преминаване на границата и арестували двама души – един мароканец и един египтянин.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!