Дюните на плаж „Корал” не са били нанесени върху кадастралната карта, когато се издавало разрешително за строеж. Това заяви в телевизионно интервю председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Съдът се намеси в разрешаването на казуса, след като инвеститорът „Прайм Пропърти Б“ обжалва заповедта на строителния контрол в Бургас, с която разрешителните за строеж бяха обявени за нищожни.

Върховният административен съд отмени решението на регионалната дирекция в Бургас, но реагира остро на публикациите, че е дал зелена светлина за строителството.

От институцията твърдят, че местният строителен контрол не е извършил задължителната проверка на разрешителните.

Вместо това, те са отменени 10 години по-късно, което според съда противоречи на закона.

Председателят на ВАС Чолаков каза:

„Историята със строителството на плаж Корал се развива още от 2006-2007 година, когато са издадени разрешителни за строеж. През 2007 г. тези разрешителни, които са предмет на сегашните производства, са изпратени на РДНСК за проверка. До този момент РДНСК-Бургас не е реагирала и не е приела, че има някакъв проблем при разрешението за строеж, но към 2007 г. са действали и други закони. Не е имало такива изисквания, каквито има в момента по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда. Въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени много по-късно в кадастралната карта. Към момента, когато са издаване разрешенията за строеж, тези територии са били урбанизирани. Някой не е нанесъл тази дюна – кадастъра или местната власт”.

Той допълни, че се проверява дали разрешението за строеж от 2007 г. противоречи на закона. Според Чолаков обаче по онова време терените не са били част от защитена територия.

„В практиката си съм имал много казуси за строителство по Черноморието. Държавата отскоро взе да мисли за тези дюни, отскоро защитава своите природни забележителности. Собственикът, който има дюна, трябва да бъде обезщетен от държавата, тъй като тя е изключителна държавна собственост. Държавата трябва ясно да е разписала къде не може да се строи и да се знае предварително. И предприемачите трябва имат права“, посочи съдията.

Казусите със застрояването на плажовете в България достигна до Би Би Си. Медията определи случващото се като ековандализъм.

Цялата статия може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!