Може още да не е дошло времето за ваканция, но българското Черноморие вече е във фокусът на медиите.

След като се появиха снимки в социалните мрежи, по-рано през януари, на които се вижда, че на дюните по морето има булдозери, последваха множество гневни реакции на екоактивисти от българското общество.

строителство, Черноморие

На 12 януари българският музикант Васил Гюров публикува във Фейсбук снимка с надпис: „Така изглеждат защитените дюни на къмпинг Смокиня. Много удобно – през януари. Измет”

Постът му стана вирален в интернет и последваха стотици гневни коментари.

АКТ НА ВАНДАЛИЗЪМ

Крайбрежните пясъчни дюни са дом на редки растения и се ползват със защита, съгласно българските закони за опазване на околната среда. Унищожаването на пясъчните дюни е незаконно, дори и да е на частна земя.

„Бяхме разтърсени след това, което видяхме“, каза Тонка Атанасова, ръководител на инспекцията по околна среда в град Бургас.

„Гигантска дюна е напълно унищожена. Това е акт на вандализъм”.

Заради снимките в социалните мрежи, прокуратурата се самосезира и започна разследване, което доведе до арестите на трима мъже.

Скоро се появиха други снимки от други места на булдозери, които копаят по морския бряг.

Българското крайбрежие претърпя строителен бум през последните няколко десетилетия и това не е първият път, когато властите са обвинени, че позволяват екологичен „вандализъм” по брега.

Натискът да се експлоатира бреговата ивица на Черно море често се сравнява със строителната треска по крайбрежието на Коста Брава в Испания през 60-те години.

Последните заглавия в медиите показват, че България очаква бум на туристи от Великобритания заради Брекзит. Туристическите агенции твърдят, че има множество резервации, тъй като ваканциите в балканската страна не са скъпи, а и в допълнение паундът рязко поевтиня.

ВРЕМЕННО ЗАМРАЗИХА РАБОТАТА

На 25 януари, след седмици медиен натиск, Дирекцията по строителния контрол заяви, че е разпоредила спиране на строителството на три места на южното черноморско крайбрежие на страната: къмпинг Градина близо до Созопол, в района на Арапия и в Алепу.

На 28 януари дирекцията обяви проверка на друга строителна площадка – в Свети Константин и Елена, който се намира на север.

строителство, Черноморие

Твърдеше се, че строителствата са разрешени както от министерствата, така и от регионалните структури. Но през тази седмица предстоят нови проверки на законността им.

Плажните ивици формират уникален хабитат за мигриращите птици и много редки растения. Появиха се съмнения, че строителните работи ще застрашат местата за гнездене на някои птици.

Една от строителните площадки е на 500 м от езерото Алепу и попада в две защитени територии.

строителство, Черноморие

Кметът на Созопол Панайот Рейзи обясни, че документите за строеж са според всички изисквания.

„Частните инвестиции са развитие на човечеството“, каза той в защита на проекта.

ВСИЧКО Е ЗАКОННО

Медиите и обществото все по-често се питат какви са законовите уредби, които разрешават унищожаването на брега.

Повече от 70% от дюните в страната са частна собственост. Изглежда, че това се дължи на процеса на денационализация след падането на комунизма.

строителство, Черноморие

Разследващите журналисти обвиняват корупцията в местните власти.

На протест в София на 28 януари имаше призиви за промени в закона, който позволява строителството да разваля морското крайбрежие. Поискани бяха и оставките на двама ресорни министри.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!