румяна ченалова
На снимката: Румяна Ченалова

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на Румяна Ченалова против решението на Висшия съдебен съвет от 19 ноември 2015 г., с което й е наложено дисциплинарно наказание освобождаване от длъжност, съобщиха от ВАС.

Според върховните съдии от тричленния състав оспореното решение на ВСС е постановено от материално компетентен орган, спазени са критериите по чл. 309 от Закона за съдебната власт, мотивирано е изчерпателно, подробно са изложени фактическите и правни основания за постановяването му. Решението е взето при наличие на необходимия кворум и с изискуемо мнозинство, поради което жалбата следва да бъде отхвърлена.

Решението по административно дело 11359 от 2018 г. подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова на 17 август 2018 г., почти две години след като прокуратурата внесе обвинителен акт, според който през 2013 година, в качеството си на действащ магистрат, Ченалова е извършила престъпление по служба и е съставила документ с невярно съдържание.

За първи път Ченалова е съдена през 2016 г. във връзка с дело по искова молба на „Обединени енергийни търговци“ срещу НЕК, на което е била съдия. Тя бе обвинена, че е действала в полза на частното дружество, от което НЕК е претърпяла сериозни финансови щети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук