Според американския президент Доналд Тръмп  подобряването на отношенията между Съединените щати и Русия ще е от полза за целия свят. Това заяви държавният секретар Майк Помпео  в началото на срещата с руския външен министър Сергей Лавров в Сочи.

„Аз днес съм тук, защото президентът Тръмп иска да подобри тези взаимоотношения”

Руският външен министър Сергей Лавров каза на своя американски колега, че  Москва също е готова да отвори нова страница в отношенията между двете страни. Според него подозренията и предразсъдъците между Вашингтон и Москва представляват риск за глобалната сигурност.

„Вярвам, че е време да построим нов, по-отговорен и конструктивен модел за взаимно възприемане… Ние сме готови за това”, заяви Лавров.

Според Помпео САЩ и Русия може да намерят обща основа по въпроса за контрол над въоръженията, неразпространението на ядрени оръжия и регионалните конфликти.

„Както казахте, имаме различия в подходите и всяка страна ще защитава своите интереси. Надявам се, че можем да намерим точки, където интересите ни се припокриват. Това наистина помага за изграждането на по-близки отношения, поне по тези специфични въпроси. Според мен имаме близки подходи към борбата с тероризма, спасихме живота на американците, спасихме живота на руснаците и проведохме добра, честна и искрена съвместна работа ”, каза Помпео, откривайки среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Това е втората среща между Лавров и Помпео за последните две седмици. Американският външен министър изрази надежда да се видят след няколко седмици и в град Осака, където ще се проведе срещата на Г-20. По – късно той ще се срещне и с президента Владимир Путин, съобщават руски медии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!