САЩ, Великобритания и Кувейт призоваха всички страни от дипломатическата криза в Персийския залив да разрешат спора помежду си колкото се може по скоро чрез диалог.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и съветникът по национална сигурност на Великобритания Марк Седуил посетиха Кувейт, който служи като посредник в конфликта, за да разрешат спора между страните, които са и съюзници на Запада.

Очаква се днес Тилерсън да пристигне днес в Катар, за да настоява за бързо разрешаване на регионалния дипломатически конфликт. Той ще остане в региона до четвъртък. Това е първата сериозна намеса на Вашингтон в кризата в Персийския залив.

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет рязко прекъснаха дипломатическите и икономическите си връзки с Катар, заради предполагаемите връзки с ислямски екстремистки групировки.

Катарското правителство категорично отрече всички обвинения и oтказа да изпълни списъка с 13 искания от съседните страни, които включваха понижаване на връзките с Техеран, затваряне на турската военна база в страната и закриване на телевизионния канал „Ал Джазира”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук