Васил Стефанов
На снимката: Васил Стефанов.
Васил Стефанов е роден през 1993 година. По образование и професия е юрист, завършил е магистратура по „Право” в Софийския университет със специализации „Публична администрация“ и „Правораздаване“. Народен представител в 47-мия Парламент от „Продължаваме промяната“.

Каква според Вас е причината, поради която Слави Трифонов взриви управляващата коалиция – дали става въпрос за Македония или причината всъщност друга?

Категорично Македония не беше причината. Македония е ясен въпрос – премиерът още много отдавна даде съвместна пресконференция с еврокомисаря по разширяване, на която каза, че ще отстояваме позициите на България. Не сме отстъпвали, не сме казвали, че ще започнем преговори след вдигане на ветото. Един колега нарече този въпрос димка, аз също смятам, че това е истинското наименование на казуса “Северна Македония”.

Република Северна Македония е един несъществуващ казус. Българската позиция е заявена от премиера много ясно. Не е променяна от месеци и е била публична през цялото време. За съжаление виждаме, че историята се повтаря. Наша колежка в парламента от трибуната ни припомни как през 1992 година същото нещо се случва, когато Филип Димитров се изправя пред сериозни кражби. И тогава картата “Македония” се вади на масата и това събаря председателя на Народното събрание. Буквално същото нещо се случва и днес.

Реалната причина да се стигне до разпада на правителството всъщност е съвкупност от много други фактори. Една от тях може би е затягащата се примка около врата на мафията. Доста неща се случиха, процесите на “Капитан Андреево” например – връщането на държавността, неуспешният опит за подкупването на проф. Христо Даскалов, който подаде сигнал по въпроса. Мисля, че тези обстоятелства принудиха ИТН да излезе от коалицията. Лошото е, че го направиха с ГЕРБ и ДПС, против които се бореха.

Спомням си как миналото лято от парламентарната трибуна г-н Тошко Йорданов беше казал, че, който гласува с ГЕРБ, е предател. Лесно можем да си обясним какво означават събитията от четвъртък (б.р. тогава беше гласувано свалянето на Никола Минчев от председателския пост в Парламента).

Провокирани от тези събития, виждаме, че членове на “Има такъв народ” напускат партията – шести депутат напусна парламентарната група. Очаквате ли до гласуването на вота на недоверие следващата седмица да се стигне до 12 депутати, отцепили се от ИТН, и вотът да не мине?

Ние търсим съмишленици. На картата на всеки един от народните представители не пише името на парламентарната група, към която членува. Това е въпрос на ценности. “Има такъв народ” като партия буквално беше създадена, за да се бори със статуквото, с модела “ГЕРБ”, искаше да изчегъртва ГЕРБ, а направи какво – буквално без никакви основания, заедно с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, отстраниха председателя на Народното събрание. Без никакво основание – не знам какво измерение може да придобие предателството.

Търсим съмишленици. Идеята е такова управление да не се допуска никога повече в България.

Във връзка с отстраняването на Никола Минчев видяхме доста сериозна гражданска подкрепа, зародила се спонтанно. Какво каза този протест?

Бях на протеста. Чувството беше невероятно, защото това е една спонтанно изразена позиция на гражданското общество, което показа, че е съвсем будно. В рамките на часове хората се събраха и изразиха подкрепа. Наистина имаше много хора. Това, което видях, беше наистина невероятно.

Изплашиха ли се ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, ИТН от тази енергия – дали виждате промяна в тяхното поведение след четвъртък?

Според мен има промяна, да. Тя се наблюдава още от миналата седмица насам. Според мен са усещали нещо – може би събитията около “Капитан Андреево”, или около Агенция “Пътна инфраструктура”. В сряда станаха ясни невероятните кражби, които са извършвани там – например 6-метрова водосточна тръба, платена с 1 милион лева. Или пък 3 стълба за 2 милиона лева. Става дума за такива суми, че това очевидно е кражба.

Промяна в поведението определено има. Усеща се нервност у тях. Провокации не липсват всеки ден – те просто не се чуват на микрофона.

Предвид протеста в четвъртък вечерта – такава голяма гражданска спонтанна енергия, едни предсрочни избори започват ли да изглеждат приемливо?

Не мисля, че е здравословно да има предсрочни избори в такъв момент за страната. Ако обаче в крайна сметка такива политически формации като “Има такъв народ” са в управлението или напускат управлението с някаква користна цел, то едни избори са всъщност добри. Ние не се притесняваме от избори, ако моментът е дошъл – ще се явим.

Според мен обаче моментът не е подходящ за нови избори. Това е държавническото мислене. Разбира се, през целия живот на този Парламент опозицията се опитва да предизвика предсрочни избори. Това е тяхната работа в крайна сметка.

Как смятате – дали Трифонов със своите действия допусна фаталната политическа грешка, която да го изхвърли от политиката?

Ще оставим хората сами да преценят това. Моето лично мнение е, че да. Той показа каква е била целта на създаването на партията. Това изненада и доста негови депутати. Това е жалко, наистина жалко.

Това ли е причината шестима депутати от ИТН на практика да се отрекат от него?

Категорично, да – това са ценности. Когато създаваш партия, която да се бори с модела “ГЕРБ-ДПС”, със статуквото, партия, която да изчегърта ГЕРБ, и изведнъж гласуваш в коалиция с тях – жалко е.

За първи път имахме – и продължаваме да имаме мнозинство, което е нито ляво, нито дясно, а показва борбата на модерните млади политици срещу корупцията. Един от коалиционните партньори обаче – БСП, е стара партия. Успява ли тя да се впише в тази модерност?

Борбата с корупцията е водещият принцип. Смятам, че БСП до момента го доказва, че го следва. Доказва се като лоялен партньор в коалицията. Личното ми мнение е, че БСП е израснала. Това, че е стара партия има своите последици, но при разговора с колеги от БСП аз съм оставал с добри впечатления и виждам едно израстване.

Другият партньор е “Демократична България” – може ли по някаква линия да се зароди политическа ревност от тях към “Продължаваме промяната” или разлитате на трайни политически взаимоотношения?

С тях също сме доста близки по идеологии. Не мисля, че има някаква ревност или разногласия с тях. Смея да твърдя, че имаме добър диалог с “Демократична България” и БСП, като говоря от личните си впечатления от разговорите с колегите. Диалогът е на високо ниво.

ИТН не успяха да прокарат извънредно заседание за вота на недоверие в неделя, дебатът ще се проведе във вторник, най-рано 24 часа след това може да се проведе гласуване. Има ли ново мнозинство в парламента?

С действията си по свалянето на Никола Минчев, ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и част от ИТН показаха, че новото мнозинство е точно това – мнозинство. Видях на таблото, че такъв достоен човек като Никола Минчев е сменен с гласовете на тези хора, които гледаха в земята. Имаше двама-трима души от ИТН, които се изказваха, останалите гледаха в земята, чувстваха се изключително некомфортно това, което се случва. В крайна сметка на таблото видяхме 125 гласа “за” отстраняването на г-н Никола Минчев като председател на Народното събрание.

Смятате ли по някакъв начин да задълбочите диалога с гражданското общество?

Не смятам, че сме го прекъсвали – поне се надявам. Радваме се на самоорганизацията на хората. Това е автентичното гражданско общество, което излезе и каза – не искаме мафията да ни управлява повече. Гражданите видяха, че действията са абсолютно непредизвикани от нищо – и от трибуната обясних колко формални, грешни основания са посочени за отстраняването на г-н Никола Минчев. Гражданското общество има право да излезе както против настоящето правителство, така и в подкрепа. Това е здравословно за демокрацията.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук