Новоизбраният кмет на София Васил Терзиев встъпи в длъжност днес, на първото заседание на Столичния общински съвет в мандат 2023-2027 г.

Още преди да прекрачи прага на столичната община Терзиев заяви, че иска да получава символично заплащане, за да работи за София.

„Аз няма по никакъв начин да се възползвам от публична дейност. Няма да крада хората“, обяви той още преди началото на предизборната кампания.

Припомняме, че като кмет на София досегашният градоначалник Йорданка Фандъкова получаваше малко над 3500 лева месечна заплата.

Издигнатият от ПП-ДБ и „Спаси София“, както и новите общински съветници и районните кметове положиха клетва пред областния управител Вяра Тодева.

„Местният парламент на най-големия град на България може и трябва да бъде пример за приемането на решения с консенсус за възхода на София и на нейните жители. Вярвам, че местната изпълнителна власт в лицето на Васил Терзиев и неговия екип може и ще бъде пример за честност и почтеност на хората. В 21-ви век, когато изкуственият интелект навлиза се повече и повече, повече от актуален е девизът „Расте, но не старее!“. И нека никога не забравяме, че най-важен е човекът и неговия просперитет“, заяви Тодева при откриването на заседанието.

В рамките на сесията днес Столичният общински съвет предстои да избере свой председател, като се очаква Борис Бонев от „Спаси София“ да бъде номиниран за поста.

Първото заседание на Столичния общински съвет се председателства от най-възрастния общински съветник Грети Стефанова от „Продължаваме Промяната-Демократична България-Спаси София“.

В Столичния общински съвет има 61 общински съветници. Местната коалиция „Продължаваме промяна – Демократична България“ има 23 общински съветници. Местната коалиция ГЕРБ-СДС има 14 общински съветници. Местната коалиция „БСП за България“ има 9 общински съветници. Партия „Възраждане“ има 8 общински съветници. Партия „Има такъв народ“ има трима общински съветници. Местна коалиция КОД има трима общински съветници. ВМРО-БНД има един общински съветник.

Столичен общински съвет
Снимка: БТА

Първи коментар

„До вчера бяхме в кампания, бяхме опоненти, но днес, след както се заклехме, сме от една страна – тази на София“. Това каза новият кмет на столицата Васил Терзиев пред новоизбраните членове на общинския съвет в града.

„Няма мърдане – тук сме четири години и трябва да работим заедно, за да вземем правилните решения за нашия град и да му дадем тласък“.

Нужно да бъдат защитени интересите на всички в града – независимо от политическите различия и виждания, заяви той.

„Ние сме от страната на София, което значи да бъдем от страната на мъдростта. да бъдем мъдри и в търсенето на дългосрочни решения – тези, които ни обединяват. Това, което е по-дълго от един мандат, което ще даде истински тласък на нашия град“.

„Мечтата, която смятам, че ни обединява е София да бъде красив, уреден и сигурен европейски град, в който да се гради бъдеще“, посочи кметът.

„По време на кампанията аз се ангажирах да положа всички усилия да бъда кмет на всички софиянци. За да постигна това, трябва да работя с всеки един от вас, независимо от отправната точка, независимо, че ще намерим поводи за семейна драма и различия“.

Кой е Васил Терзиев?

Васил Терзиев е роден на 9 юни 1978 г. в София. Учи в Първа английска езикова гимназия, а след това в Американския университет в България (АУБ) в Благоевград.

Първия му бизнес е интернет телефонен оператор. Начинанието няма финансов успех, но е повратна точка за Терзиев, който избира кариера в сферата на технологиите. Той се присъединява към SwiftPro, базирана в Обединеното кралство компания, където поема ролята „ръководител проекти“, а по-късно става един от основателите на известната академия Telerik Academy.

Васил Терзиев започва да инвестира в български стартъпи и фондове за рисков капитал, виждайки липсата на финансиране и познания как се изграждат компании,. Между 2012 и 2017 той е най-активният ангелски инвеститор (инвеститор в ранен етап на развитие на технологични компании) в българската предприемаческа общност и е подкрепил над 60 компании.

Терзиев е женен, има и две деца.

Проблемите на столицата

Васил Терзиев ще поеме поста от Йорданка Фандъкова, която е кмет на София от 2009-а година и е най-дълго управлявалия кмет на града. По време на нейното управление в София не успя да се реши нито един системен проблем. Дългогодишният проблем с местата в детските градини все още не е решен и за повечето деца места няма. Въпреки уж големите инфраструктурни проекти, задръстванията са се превърнали в част от живота на софиянци. Да не споменаваме качеството на въздуха и презастрояването.

Управлението на Фандъкова се асоциира с термина „ремонт на ремонта“, заради множеството некачествени ремонтни дейности, извършвани от едни и същи фирми, близки до властта.

Знакови станаха проблемите на София с Топлофикация, която се оказа задлъжняла с над 330 милиона лева. Столичния общински съвет не успя да вземе адекватно решение за дружеството години наред, а накрая държавата, чрез КЕВР бе принудена да се намеси.

Друг скандал избухна и с Центъра за градска мобилност, където директорите на общинските транспортни предприятия са сключвали неизгодни договори с неслучайни фирми, които ощетяват бюджета на общината с милиони левове всяка година, докато в същото време си разделяли по 1 млн. лв. за заплати годишно.

В същото време финансовото състояние на публичния транспорт в столицата остава тежко. Милиарди левове са инвестирани в метро и градски транспорт, но резултатът не е налице

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук