Васил Велев
на снимката: председателят на АИКБ Васил Велев

Сегашната ситуация с цената на тока на свободния пазар е неприемлива, каза пред БНТ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ . Той подчерта, че това ще бъде усетено от засегнатите с февруарските им фактури и че има готовност за протести. По думите му некадърно или злонамерено управление от страна на БЕХ е причината за сегашната ситуация, в която ключова българска централа работи на 50% от капацитета си, а България от износител на ток миналата година сега е негов вносител.

„От началото на годината ние сме с най-скъпия ток на свободния пазар, без да броим надбавките за неправомерна държавна помощ за американските централи. На свободния пазар има монопол – той изцяло зависи от БЕХ и БЕХ се държи абсолютно неадекватно. И в момента ТЕЦ „Марица – изток 2“ работи с 50% по-малко от капацитета си. За нас ситуацията е скандална и за това ще разберат много наши членове с февруарските си фактури, ние тогава очакваме и протести.

Велев заяви, че АИКБ е дала „рецепти и предписания“ какво трябва да се направи за преодоляване на този ситуация, но то не се прави. По думите му цената на тока намалява конкурентността на българския бизнес и се отразява и на цените на пазара. Той препоръча производителите да си изградят собствени фотоволтаични електроцентрали, като цената на тока от тях е в пъти по-ниска от тока на пазара. Запитан за цената на инвестицията той обясни, че тя е по силите на почти всеки, защото има „добри кредити, а и финансиране от доставчиците“.

Той посочи, че електроенергията от собствен източник няма да бъда натоварена с т. нар. мрежови такси и задължения към обществото, както тази на пазара. Освен това самата енергия е два пъти по-ниска от тази, която е на пазара в момента.

Велев смята, че е време компетентните органи да се заинтересуват от ставащото в енергетиката, защото ако ситуацията не се дължи на компетентност, става дума за злонамереност.

„При тези цени, ако някой търговец си купи скъпо и изкуствено те се поддържат високи, за да не е във загуба, очевидно става дума за някакъв сговор, от което цялата индустрия е поставена в много тежка ситуация. Тя има неконкурентни цени на доставките на електроенергия, това важи в голяма степен и за доставките на газ. Ние с най-скъпа цена на електроенергията в ЕС на пазара „Ден напред“,  а към тази скъпа цена добавяме държавните неправомерни помощи за т. нар. американски централи“.

Запитан за оценка на решението на правителството за създаване на държавен ВиК холдинг Велев заяви, че такива има и в други държави, но създаването му не е само по себе си решение, а само създава условия за решаването на проблемите. Велев, цената на водата неизбежно трябва да се увеличи, за да може да се инвестира в сектора и да се подобри качеството на услугата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук