Васил Божков
На снимката: Васил Божков

Собственикът на Левски Васил Божков потвърди официално, че ще няма да има възможност да финансира клуба и ще го напусне, ако бъде приет проектозаконът за хазарта, според който само държавата ще има право да организира лотарийни игри.

Днес Божков говори пред медиите преди втората си среща с феновете на тима на стадион „Георги Аспарухов“ по повод бъдещето на клуба. Той още веднъж заяви, че проектозаконът е в разрез с Конституцията на България.

„Ние сме за закон, тук има грубо нарушение на конституцията на България. Тя е върховен орган и трябва да се спазва. За здравето на нацията гледаме, взимаме го от единия и го даваме на друг. Това дали ще помогне за здравето? За други мерки от страна на държавата, ако съм нарушил закона. Ако одържавят Лотарията, просто няма да имам възможност да финансирам клуба. Иначе съм готов да остана начело, но не виждам смисъл. Надявам се премиерът да вземе правилно решение“, коментира Божков.

Законът е такъв какъвто е и ние сме си платили всичко по закон. Изявлението на АДФИ беше ясно и точно, каза собственикът на „Левски“ Васил Божков преди началото на същинската среща с феновете на тима.

Повече от пет час днес спецпрокуратурата беше в сградата на Комисията по хазарта. Финансовите инспектори проверяват какво е получила държавата за периода от 2014 г. до 2019 г. от хазартни игри. Според АДФИ спортният тотализатор е плащал по-висока държавна такса от частните лотарии.

Попитан дали е притеснен от днешната проверка, Божков каза:

„Принципно ние сме за закон. Тук има грубо нарушение на Конституцията на България. Не може да се разсъждава по целесъобразност.“

По повод думите на Валери Симеонов, че държавата ще намери начин „Левски” да остане, Божков каза:

„Валери се закани да закара вода в Перник, както знаете”.

В официална позиция до медиите от „Национална лотария“ АД, „Евробет“ ООД и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ) заявиха:

„Днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси. За проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева.

В допълнение директорът призова да се спрат спекулациите по темата, които уронват престижа на целия сектор. Както винаги сме заявявали, българските институции получават пълна подкрепа от нас в извършваните от тях проверки за установяване на безспорната истина“.

Драмата с лотарийните игри се породи поради това, че Валери Симеонов внесе поправки в Закона за хазарта, които забраняват на частни компании да осъществяват лотарийни игри. Днес той потвърди, че държи на предложенията си и отказва да ги изтегли.

Пред медиите беше съобщено още, че „Главболгарстрой“ е завела дело срещу „Левски“ за строежа на сектор А на клубния стадион. Изпълнителният директор на „Национална лотария“ Димитър Ганев каза, че юристи, без да уточни кои, са на мнение, че „Левски“ не дължи нищо по договора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук