Васко Начев
на снимката: Енергийният експерт Васко Начев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт Васко Начев коментира визитата на премиера на Русия Дмитрий Медведев и отражението й върху големите енергийни проекти, които засягат България – газопровода „Турски поток” и АЕЦ „Белене”.

Експертът бе категоричен, че е много спекулативно да говорим за всичките компании, които имат интерес към проекта „Белене”, защото те искат единствено да усвояват пари. Няма обаче инвеститор, който да се съгласи да даде тези средства за строежа на голямата мощност без държавни гаранции и без договор за изкупуване на електрическата енергия.

„Това са компании изпълнители и те са готови да усвояват средствата, които са предвидени за харчене. Въпросът обаче е къде е компанията или т. нар. инвеститор, който  съгласен и готов да даде парите, които тези компании искат да харчат. Трябва да правим разлика. Изключително спекулативно е да казваме „този е готов, другият изявява желание, третият ще участва” и т.н. Това са компании, които са компании, които са готови да усвояват парите, които са предвидени за харчене. А такива предвидени пари засега няма.”

Много се спекулира и по въпроса за „Турски поток”, категоричен бе Начев. Експертът заяви, че няма как той да мине от друго място, освен през България, затова Русия ще бъде принудена да се съобразява с европейските правила, залегнали в Третия енергиен пакет, а именно 50% от капацитета на тръбата да бъдат резервирани за трети компании. Невъзможно е и страната ни да остане без газови доставки, както каза премиерът Бойко Борисов преди два дни.

Две нови неща научихме от визитата на Медведев в България – едното е, колко струва юанът (валутата на Китай) и второто е, че „Газпром” под никаква форма няма да участва в газовия хъб „Балкан”, каза Начев.

Цялото интервю с енергийния експерт Васко Начев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!