Васко Начев

Крайни изказвания от типа, че няма алтернатива на отношенията ни с „Газпром“, каквито чухме от служебното правителство, не само, че са несериозни, но звучат глупаво. Това заяви в интервю за БГНЕС енергийният експерт Васко Начев.

„В предизборната ситуация се спекулира недобросъвестно с доброто отношение на част от българския народ към Русия, като му се подхвърля идеята, че можем да възстановим отношенията си с „Газпром“ и да получаваме евтин природен газ. Цифрите, които споменаха от Кризисния щаб, показват, че тези хора или не могат да смятат, или не знаят какво да смятат. Цената на руския газ би била към днешна дата 201 евро за МВтч, т.е. пак е 200, но в евро, а не левове“, каза той.

Според Начев изявленията от типа, че нашите отношения с „Газпром“ нямат алтернатива са безотговорни.

„Такива крайни изявления в ситуация, като днешната, в която се намира цяла Европа, освен, че са несериозни, звучат глупаво. Ситуацията на пазара е толкова динамична, че никой в момента не може да каже този вариант е по-добър от другия“, подчерта той.

„По тази причина от известно време западните държави и компании гледат да осигурят сигурност на доставките. Това е фокусът на внимание в момента. А ние, които сме над тези неща, се опитваме да си играем с огъня. Почти не остана човек в България, който да не разбира от газ“, отбеляза Васко Начев.

Според него въпросът за цената трябва да звучи по следния начин: на каква цена спрямо кое?

„Спрямо кое да сравняваме коя е добра цената. Спрямо миналия месец, спрямо миналата година, спрямо 2020 г., когато цената беше под 10 евро на МВтч“, каза той и добави: „Ако трябва да играем ролята на щраус и да си заровим главата в пясъка, няма никакъв проблем да отнесем към 2020 г. и да кажем цената е непосилна. От 10 на 290 евро, каквато е цената на нидерландската борса, това е увеличение от 29 пъти. Това наистина звучи стряскащо“.

Ситуация обаче е по-различна и тя умишлено е водена в тази посока, смята експертът.

Той обърна внимание на факта: в момента като цяло няма недостиг на газ в Европа.

„Нито една държава не е казала, че не ѝ достига природен газ, за да покрие дневното потребление. В същото време излишъците, които трябва да влизат в газохранилищата, са сведени до минимум. Т.е. да не може да има максимална сигурност за баланс през зимния период и тогава ще видите поведението на „Газпром“. Сега е подготовката и само хора, които не познават пазара и не познават материята, не знаят процесите в този бранш, смятат, че това едва ли не е привилегия и за тях цената е водеща. Те с лека ръка смятат, че може да се отхвърли едно или друго предложение. Сега сме август, интересното ще стане от ноември натам. От ноември до февруари не ми се мисли, не искам да всявам никаква паника, просто казвам как биха изглеждали реално нещата“, предупреди Васко Начев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук