Васко Начев
На снимката: енергийният експерт Васко Начев

Васко Начев е енергиен експерт с богат професионален опит. Работи като консултант по проучване и добив на нефт и газ в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и последно в Индонезия. Автор е на множество статии и анализи, отнасящи се до нефтения и газов сектор както у нас, така и в международен план.

 

Г-н Начев, какво установи проверката на служебния министър на енергетиката? Наистина ли е толкова сериозно положението в сектора. Имаше и опровержение от Теменужка Петкова. Кой всъщност лъже?

Повечето от нещата, които каза новият министър, бяха публично известни, но невинаги бяха казвани в прав текст. Що се касае до фактите за БЕХ – накрая на годината винаги се „изтупваше чувала”. От печелишвите компании се прибираха  средствата и ги преразпределяха в губещите. Ако си спомнеяте как ЕК ни наказа с прословутите 77 милиона, те бяха събрани точно по този начин – например от печалбите на „Козлодуй”. Това не би трябвало да е изненада за хората, които са навътре в темата.

От страна на министъра беше малко игра на цифри, както и от страна на Петкова. Какво включват тези 2.5 милиарда, за които той говори, не е много ясно. Включва ли се кредитът на „Булгартрансгаз”; дългът на „Топлофикация-София”? Според мен не трябва да се говори с една цифра. Що се отнася до Петкова – тя хвърли обвинения в пространството, но икономиса немалко истини. Тя говори, че е спазена всяка точка на европейското законодателство спрямо „Турски поток”, но това не е точно така. И веднага след като газопроводут бъде натоварен максимално, истината ще лъсне и ще бъдем санкционирани.

Като споменахте „Турски поток”, президентът каза, че той няма да може да се изплати. Наистина ли дадохме 3 милиарда от парите на данъкоплатците в името на руските интереси?

Това никой не го оспорва. Опитът е това да се прикрие зад твърденията, че не правим „Турски поток”, а разширение на газопреносната система. Такова липсва. Има несъответствия между казано и извършеното.  В момента в Европа не им е до нас. Но рано или късно тези неща ще излязат наяве. Има и друго невероятно твърдение – че сега газопроводът е за 12 милиарда, но може да бъде разширен до 20 милиарда и тогава няма да попаднем под санкции. Такива твърдения може да бъдат правени само от хора, които искат да прикрият истината. А това, че няма да се изплати за 10 години – това е ясно и самата Петкова го е казвала неведнъж. Формата под която беше изтеглен кредитът от „Булгартрансгаз” уж заради по-ниската лихва и по-добрите условия, удря директно българския данъкоплатец. Паричният поток дори не е на компанията. Идеята беше да бъде изплащат от постъпления, но не е така.

От години ЕС ни призовава, е трябва ТЕЦ „Марица-Изток 2“ да бъде закрита, защото трови половин България. До момента това не се случва по политически причини. Очаквате ли следващите управляващи да го направят и как ще бъдат компенсирани над 15 хиляди работещи там?

Не, не очаквам. Но това е така не по политически причини, а по икономически. Излиза някой в Европа и казва – затворете си централите. Без никаква икономическа обосновка. Защото някой е решил да имаме нулеви нетни емисии 2050-та. Как това ще бъде постигнато – никой не го вълнува, но хайде да ставаме „зелен континент”. Тази кула от илюзии ще се срине. Хеджфондовете вече са навлезли в този бизнес и няма излизане. Скоро ЕК се събира точно по този въпрос. Ситуацията става все по-критична. Няма лошо да се мисли в тази посока. Но начинът, по който се прави, ще бъде пагубен за Европа и не може да плащаме солено, заради болните амбиции на някои.

За Мариците няма краткосрочно решение. В продължение на много години никой не искаше да тръгва към решение. Тази тема се дискутира от 2015-та, но до момента не е направено нищо. Марица Изток 2 изпада в неплатежоспособност. На другите две централи за момента държава им плаща емисиите. В онези 2.5 милиарда, ако се върнем в началото на разговора – къде е разходът по тези емисии. Кризата ще се задълбочава и то с много бързи темпове.

От следващата година „Топлофикация-София” трябва да обяви фалит. Всяка година БЕХ им плаща дълговете за сметка на активи, но те свършиха. Всяка година губят по 500 – 600 милиона. Рано или късно трябва да „прибере платната”.

През изминалата седмица отново ни изненадаха с информацията, че интерконекторът с Гърция няма да се случи в обявения срок и ще разчитаме само на руски газ. Кой отново саботира завършването му и не иска да е готов вече 11 години?

Още в предишно интервю за вас бях казал, че проектът няма да бъде завършен до края на тази година. От тези 11 години, 5 или 6 беше направено 0. Едва през 2015 се започна. С много перипетии. Кой откъдето се покажеше и имаше някаква потенциална възможност да пречи, го правеше. С една единствена цел и това трябва да бъде ясно. Целта е той да се случи след Турски поток. Това нещо стана и точно така. Ако интерконекторът беше готов преди Турски поток, тогава интересът към него щеше да бъде огромен. Биха се появили много играчи на пазара, биха участвали. Говорим за целия регион, не само за България. Затова всячески се пречеше да не се случи. Може да видим на входа и на изхода на Турски поток кой седи. Оттам нататък транс балкански е блокиран. Този газ дори да влезе по интерконектора, той няма накъде да отиде. Това беше целта и тя е изпълнена. В последно време на цялата „немотия”, самата компания, избрана за изпълнител, се оказа не с такива възможности, каквито би трябвало да има компания за подобен проект. Затова бяха сменени и всичките подизпълнители. Като добавим и ковид-кризата, при която в Гърция мерките бяха доста по-строги, отколкото в България. Оттам дойде допълнителното забавяне. Последно е обявено 1-ви юли догодина, но имам сериозни притеснения, защото предстои строежът на един от най-важните участъци от проекта – под язовир Студена.

Политическите причини свършиха. Тези, от които зависеха нещата, си свършиха работата. Проектът е забавен и той ще бъде реализиран след Турски поток. Оттам насетне остават единствено техническите причини и ако там има забавяне – 1-ви юли е крайно нереалистичен срок. Ако мачът приключи относно факта някой да пречи

Европейският съюз ни дава възможност за усвояване на огромни средства за „зелена“ енергия. На европейските борси цените за този вид енергия изравняват ли се със средните цени от въглища и традиционни източници?

Цените не се изравняват. Цената на електроенергията и на европейските борси и при нас, пълзи. Ако видите енергията за ден напред, тя отиде на 160 лева за мегават. Това е межди 40% и 50% оскъпяване за една година. От 1-ви юли ще чуете как КЕВР ще се гъне и с неохота трябва да обяви поредното поскъпване между 3% и 5%. Газът също ще поскъпне с немалко. Топлоенергията  – между 15% и 50%. Не искам да съм на мястото нито на енергийния министър, нито на мястото на шефа на КЕВР. Въпреки че цялото недоволство се насочва към КЕВР, те са само регулаторен орган. Петкова побърза да хвърли вината върху тях. Имаше огромен натиск на КЕВР да приеме тази формула. „Дяволът е заровен в детайлите” и никой не иска да ги коментира. Съгласно европейската директива – 50% максимум не може да бъде трансфериран по този газопровод. А тогава не излизаха сметките.

Относно европейското финансиране – за 7 години са 12 милиарда. Това ще бъде глътка въздух за икономиката ни. Сметнете за 7 години какъв е БВП. Той е над 400 милиарда. Спрямо това не може да се настройва цялата ни икономика. Толкова шум се вдига около тези 12 милиарда, че искат едва ли не те да бъдат водещите в нашата икономика, което е изключително илюзорно. Определен кръг от хора потриват ръце за тези пари, защото те това могат и оттам идва бедата. Това е истината и тя трябва да бъде казвана.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук