Иван Демерджиев
На снимката: Иван Демерджиев

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще има днес работна среща в Скопие. Той ще е придружен от председателя на ДАНС Пламен Тончев и зам.-главния секретар на МВР  Станимир Станев. Поводът е 151 г. от рождението на Гоце Делчев и опасенията от сблъсъци по време на честванията в македонската столица. 

Притеснения възникнаха заради засилване на напрежението между Скопие и София в последните десетина дни. Тръгна се от побоя над секретаря на организацията „Цар Борис Трети“ в Охрид Християн Пендиков, който е с българско самосъзнание. Той бе докаран във ВМА в столицата в тежко състояние. Институциите у нас реагираха остро, а посланикът ни в РСМ Ангел Ангелов беше извикан в София за консултации. Македонските власти пък обвиниха българските, че политизирали случая.

Впоследствие отново прехвърчаха искри между РСМ и България след изказване на македонския президент Стево Пендаровски, че трябва да бъде забранен достъп до страната му на „български евродепутат и други лица“ за честването на рождението на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие.

Припомняме, че костите на легендарния ни войвода се пазят в църквата „Свети Спас“, след като през 1946 г. под натиска на Сталин и СССР управляващата у нас БКП ги подарява без никакви уговорки на сърбокомунистите.

С визитата си в РСМ Демерджиев се надява да се договори с македонските си колеги да бъдат създадени условия за мирно протичане на честванията, без конфронтация и противопоставяне.

Срещата ще започне в 12 часа местно време в Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония.  По време на разговорите ще бъдат обсъдени организацията на предстоящото отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, както и съвместни действия за гарантиране на спокойна и сигурна среда за честванията на 4 февруари.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук