хранителни стоки, цените
Храните продължават да поскъпват

Служебното правителството въвежда ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките – от производителя до щандовете в магазините. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев. Той посочи, че е установена разлика между 20 и 30% между цените от производител, през търговеца до щанда.

„Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и честни търговски практики. Ще покажем нелоялните търговски практики, за да са наясно потребителите Ще бъдем безкомпромисни в контрола.”, подчерта служебният премиер.

Министър-председателят обясни, че ще бъдат безкомпромисни в контрола и ще обединят усилията си, за да покажат движението на всяка една стока.

„През Агенция „Митници”, през НАП, през логистичната верига на доставките, през прилаганите търговски практики” , даде заявка Донев.

Той бе категоричен, че има проблем във веригата от търговеца на едро до търговеца на дребно.

„Готови сме с предложения за промени и в закона, трябва да се вкара в правни норми търговията с храни. Ще направим и дадем законово нормативно определение за нелоялна търговска практика. Така че да се има основанието, когато се прави проверка да се знае какво е нелоялна търговска практика“, каза служебният премиер.

Гражданите и в момента могат да подават сигнали към Комисията за защита на потребителите, това е органът, който следи цените на хранителните стоки. Обмисляме да направим сайт и в него да има и етичните правила, разясни Донев.

Българският бизнес ще подкрепи правителството в усилията му за търсене на механизъм за

намаление на цените на храните,

защото първият приоритет за деловите среди на България е влизането на страната в еврозоната от 1 януари 2024 г. Това каза пред БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„ Решението за еврозоната ще се взема през май и по тази причина страната трябва да покаже воля за решителни стъпки, буквално през следващите два-три месеца, да овладее инфлацията и цените на месечна база да тръгнат надолу“, допълни Велев.

„Основната опция за намаляването на цените на храните е намаляването на ДДС, но без действащ парламент това няма как да се случи, дори и при много голямо желание на настоящото правителство“, каза Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружението „Храни и напитки България“. Според нея няма административни мерки, които могат да се приложат и да дадат положителен ефект.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук