мръсен въздух - софия
Снимката е илюстративна

Тази сутрин София осъмна в гъста мъгла, която обичайно задържа праховите частици във въздуха. Видимостта на места бе намалена до под 100 метра. Ниските температури предизвикаха и слана.

Според Европейския индекс за качеството на въздуха и сайта air.sofia.bg, който предава замърсяването в София, в столичните квартали „Павлово“, „Хиподрума“, „Надежда“ днес се очаква замърсяването на въздуха да е умерено, а в „Дружба“ и около Копитото – ниско.

Данните в сайта IQAIR също показват, че въздухът в столицата е умерено замърсен. По-долямо замърсяване се наблюдава в кварталите „Васил Левски“, „Друбжа“ и „хиподрума“.

„Концентрацията на фини прахови частици в София понастоящем е 6 пъти по-висока от годишната препоръчителна стойност за качество на въздуха на СЗО“, казва IQAIR.

Препоръчват да затваряме прозорците си, за да избегнем мръсния външен въздух. Чувствителните групи пък е препоръчително да намалят упражненията на открито.

От АПИ призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по магистрала „Марица“. Поради мъгла видимостта в района на Харманли е до 50 м.

Мъгла им и в района на Свиленград и Хасково.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук