Бенедикт - поклонение
Тялото на покойния почетен папа Бенедикт XVI е положено в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, понеделник, 2 януари 2023 г. Photo: AP/Andrew Medichini

Тялото на почетния папа Бенедикт XVI е положено в базиликата „Свети Петър“, където хиляди хора се наредиха часове преди зазоряване в понеделник, за да отдадат почитта си, предадоха световните агенции. 

Вратите на базиликата се отвориха, за да могат хората, някои от които чакаха с часове в студа преди зазоряване, да отдадат почитта си към покойния понтифик, който шокира света през 2013 г., като се оттегли от папския престол – първият, който го направи от 600 години насам.

Крехкият 95-годишен Бенедикт почина в събота сутринта във ватиканския манастир, където живееше от оттеглянето си през 2013 г., когато стана първият понтифик, подал оставка от 600 години насам.

35-годишният Филипо Тучио пристигна от Венеция с нощен влак, за да види тялото на Бенедикт, разказва „Асошиейтед прес“.

„Исках да отдам почит на Бенедикт, защото той имаше ключова роля в моя живот и в моето образование. Пристигнах тук около 7:30 ч., след като напуснах Венеция снощи“, каза Тучио.

Тучио добави, че е учил богословие и „неговият понтификат ме съпътстваше през университетските ми години“.

„Той беше много важен за мен: за това, което съм, за моя начин на мислене, за моите ценности. Ето защо исках да се сбогувам с него днес“.

Публичното отдаване на почит ще продължи 10 часа днес. Във вторник и сряда са предвидени 12 часа преди погребението в четвъртък сутринта, което ще бъде ръководено от папа Франциск, на площад „Свети Петър“.

Служителите по сигурността очакват поне 25 000 души да преминат покрай тялото през първия ден.

Тялото му, облечено в червени и златни литургични одежди, беше поставено на обикновен подиум, а двама швейцарски гвардейци стояха от двете му страни, докато вярващите минаваха покрай него, пише „Ройтерс“.

Нямаше и следа от огромните тълпи, дошли да отдадат почит на предшественика на Бенедикт, папа Йоан Павел II, след смъртта му през 2005 г., отбелязва агенцията.

По време на осемгодишното си папство Бенедикт, методичен, срамежлив и много затворен германец, трудно успя да запълни обувките на харизматичния Йоан Павел, предизвиквайки постоянни сравнения в медиите и сред вярващите от 1,3-милиардната Църква.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук