папа Бенедикт XVI
На снимката: папа Бенедикт XVI

Бившият папа Бенедикт, който почина в събота на 95-годишна възраст, беше първият понтифик от 600 години насам, който подаде оставка, оставяйки след себе си католическа църква, засегната от скандали за сексуални посегателства, затънала в лошо управление и поляризирана между консерватори и прогресисти.

Бенедикт, първият германски папа от 1000 години насам, беше в добри отношения с наследника си папа Франциск, но продължаващото му присъствие във Ватикана след оттеглянето му през 2013 г. допълнително поляризира църквата идеологически.

Консерваторите, разтревожени от прогресивните ходове на Франциск, гледаха на Бенедикт като на пазител на традицията. Няколко пъти му се наложи да каже на носталгичните си почитатели чрез посетителите: „Има един папа и това е Франциск“.

Професор, свирещ на пиано, и внушителен богослов, Бенедикт, по собствените му признания, беше слаб лидер, който трудно се налагаше в непрозрачната ватиканска бюрокрация и се препъваше от криза в криза по време на осемгодишното си управление.

Бенедикт многократно се извини за неуспеха на Църквата да изкорени сексуалните посегателства над деца от страна на духовници и въпреки че беше първият папа, който предприе сериозни действия срещу злоупотребите, усилията не успяха да спрат бързия спад в посещаемостта на църквите на Запад, особено в Европа.

През 2022 г. независим доклад в родната му Германия твърди, че Бенедикт не е предприел действия в четири случая на злоупотреби, когато е бил архиепископ на Мюнхен в периода 1977-1982 г.

Разтърсен от доклада, той признава в емоционално лично писмо, че са допуснати грешки, и моли за прошка. Адвокатите му изтъкнаха в подробно опровержение, че той не носи пряка вина.

Групите на жертвите заявиха, че с този пестелив отговор е пропиляна възможността да се търси решение на скандала, който разтърси Църквата по целия свят.

Бенедикт ще бъде запомнен най-вече с това, че шокира света на 11 февруари 2013 г., когато обяви на латински, че подава оставка, казвайки на кардиналите, че е твърде стар и слаб, за да ръководи институция с над 1,3 млрд. членове.

Винаги е било трудно да последва харизматичния си предшественик папа Йоан Павел II, който почина през 2005 г., и Бенедикт призна за трудностите в емоционалното си сбогуване.

„Имаше моменти на радост и светлина, но и моменти, които не бяха лесн. Имаше моменти, когато моретата бяха бурни, вятърът духаше срещу нас и изглеждаше, че Господ спи“, каза Бенедикт на последната си обща аудиенция, събрала над 150 000 души.

Престолът на Свети Петър беше обявен за вакантен на 28 февруари 2013 г., когато Бенедикт се установи в папското лятно убежище в Кастелгандолфо, южно от Рим, докато кардинали от цял свят се събираха във Ватикана, за да изберат негов наследник.

Почетен папа

Преди да се оттегли официално, Бенедикт и неговите помощници едностранно избраха титлата „почетен папа“ и решиха, че той ще продължи да носи бяла ризница, макар и леко променена.

Някои в Църквата се възпротивиха, като казаха, че той оставя ръцете на своя наследник вързани. Според тях той е трябвало да се върне към ролята на кардинал или свещеник, облечен в червено или черно.

След избирането на папа Франциск на 13 март Бенедикт се премести в преустроен манастир на територията на Ватикана, за да прекара последните си години в молитва, четене, свирене на пиано и приемане на приятели.

Той се появяваше рядко на публични места, обикновено за големи църковни церемонии, въпреки че през юни 2020 г. направи емоционално посещение на болния си по-голям брат Георг, свещеник, в Бавария. Георг умира скоро след това на 96-годишна възраст.

Въпреки че казва, че ще остане „скрит от света“, Бенедикт не изпълнява това обещание и в пенсия понякога предизвиква спорове и объркване чрез своите писания.

В есе за църковно списание в Германия през 2019 г. той обвинява за кризата, свързана със злоупотребата с деца от страна на свещеници, ефекта от сексуалната революция през 60-те години на миналия век, това, което нарича хомосексуални клики в семинариите, и общия срив на морала.

Критиците го обвиниха, че се опитва да прехвърли вината от йерархията на институционалната Църква. Но това беше музика за ушите на консерваторите, които се обединиха в негова защита.

Объркването около ролята на Бенедикт достигна своя връх през януари 2020 г. във връзка със степента на неговото участие в книга, написана от консервативен кардинал, в която някои видяха опит да се повлияе на документ, подготвян от папа Франциск.

Това доведе до уволнението на архиепископ Георг Гансвайн, секретар на Бенедикт, от висша длъжност във Ватикана. Ролята на Гансвайн като посредник между Бенедикт и кардинала беше неясна, като мнозина смятаха, че той е подвел Бенедикт, кардинала или и двамата.

Епизодът предизвика призиви от страна на някои ватикански служители за ясни правила относно статута на всеки бъдещ понтифик, който подаде оставка.

Франциск заяви, че би предпочел титлата почетен епископ на Рим, както предлагат някои, ако един ден подаде оставка. Той също така е заявил, че няма да живее във Ватикана, а в дом за пенсионирани свещеници в Рим.

Гафове

Безкомпромисен консерватор по социални и богословски въпроси, Бенедикт буквално се прикриваше с традициите по време на своето папство, като често обличаше кожени пелерини и червени обувки при публичните си изяви – ярък контраст с по-скромния, земен стил на своя наследник.

Той разгневи мюсюлманите, като се опита да внуши, че ислямът по своята същност е насилствен, и разгневи евреите, като реабилитира отрицател на Холокоста. Кулминацията на гафовете и грешките настъпи през 2012 г., когато изтекли документи разкриха корупция, интриги и вражди във Ватикана.

Случаят „Ватилийкс“ доведе до ареста на прислужника му Паоло Габриеле, който беше осъден за предаване на секретни документи на журналист. По-късно Бенедикт го помилва. Габриеле получи работа в болница, собственост на Ватикана, и почина през 2020 г.

Медиите спекулираха, че сагата, която оголи твърденията за лоби на хомосексуални духовници, действащи срещу папата, може да го е притиснала да подаде оставка. Бенедикт настояваше, че се е оттеглил, защото вече не е можел да понася цялата тежест на папския пост, включително уморителните международни пътувания, които работата изискваше.

В интервю в книга, публикувано през 2016 г., той признава недостатъците си, но не смята папството си за провал.

„Една от слабите ми страни е може би липсата на решителност в управлението и във вземането на решения. В действителност аз съм по-скоро професор, човек, който размишлява и размишлява върху духовни въпроси“, казва Бенедикт в книгата „Последният завет“ на германския журналист Петер Зеевалд.

„Практическото управление не е моята силна страна и това със сигурност е слабост. Но не мога да се възприемам като неудачник“.

Божият ротвайлер

Той е роден като Йозеф Алойзиус Ратцингер на 16 април 1927 г. в южногерманското село Марктъл, близо до Австрия.

Като тийнейджър е насилствено включен в „Хитлерова младеж“ по време на Втората световна война и за кратко е държан от съюзниците като военнопленник, но никога не е бил член на нацистката партия.

„Нито Ратцингер, нито някой от семейството му е бил националсоциалист“, пише Джон Алън, водещ експерт по църквата, в биографията на Бенедикт.

Ратцингер става свещеник през 1951 г. и привлича вниманието като либерален богословски съветник по време на Втория ватикански събор, който е открит през 1962 г. и води до дълбока реформа на Църквата.

Марксизмът и атеизмът по време на студентските протести в Европа през 1968 г. обаче го подтикват да стане по-консервативен, за да защити вярата от нарастващия секуларизъм.

След като е професор по теология, а след това и архиепископ на Мюнхен, през 1981 г. Ратцингер е назначен за ръководител на Конгрегацията за доктрината на вярата – службата, наследила Инквизицията, където си спечелва епитета „Божият ротвайлер“.

Той и папа Йоан Павел се съгласяват, че традиционната доктрина трябва да бъде възстановена в Църквата след период на експериментиране.

Ратцингер за пръв път обръща внимание на популярното в Латинска Америка „богословие на освобождението“, като през 1985 г. нарежда да се наложи едногодишно мълчание на бразилския монах Леонардо Боф, чиито трудове са атакувани заради използването на марксистки идеи.

През 90-те години на ХХ век Ратцингер оказва натиск върху богослови, предимно в Азия, които разглеждат нехристиянските религии като част от Божия план за човечеството.

През 2004 г. в документ на кабинета на Ратцингер се осъжда „радикалният феминизъм“ като идеология, която подкопава семейството и затъмнява естествените различия между мъжете и жените.

Като папа от 2005 г. Бенедикт се опитва да покаже на света по-нежната страна на своята природа, но никога не е достигал статута на „рок звезда“ на Йоан Павел и не е изглеждал особено комфортно в работата си.

Скандали

Скандали за насилие над деца преследваха по-голямата част от папството му. Той разпореди официално разследване на злоупотребите в Ирландия, което доведе до оставката на няколко епископи. Но отношенията на Ватикана с някогашната предана католическа Ирландия рязко се влошиха по време на неговото папство. През 2011 г. Дъблин закрива посолството си към Светия престол.

Жертвите поискаха той да бъде разследван от Международния наказателен съд. Ватиканът заяви, че той не може да бъде държан отговорен за престъпленията на други хора и съдът реши да не се занимава със случая.

През септември 2013 г. той отрече да е потулвал скандалите. „Що се отнася до това, че споменавате моралните злоупотреби с малолетни от страна на свещеници, както знаете, мога само да го призная с дълбоко недоумение. Но никога не съм се опитвал да прикривам тези неща“, казва той в писмо до италианския писател Пиеджорджио Одифреди.

Бенедикт посети родината си три пъти като папа и се сблъска с тъмното ѝ минало, когато посети нацисткия лагер на смъртта Аушвиц в Полша. Наричайки себе си „син на Германия“, той се помоли и попита защо Бог е мълчал, когато 1,5 милиона жертви, повечето от които евреи, са загинали там по време на Втората световна война.

Едно пътуване до Германия предизвика и първата голяма криза в неговия понтификат. В университетска лекция през 2006 г. той цитира византийски император от XIV в., който казва, че ислямът е донесъл само злото на света и че то се разпространява с меч.

След протести, които включваха нападения срещу църкви в Близкия изток и убийството на монахиня в Сомалия, папата заяви, че съжалява за всяко недоразумение, което речта му е предизвикала.

По-късно същата година той направи историческо пътуване до предимно мюсюлманска Турция и се помоли в Синята джамия в Истанбул заедно с главния мюфтия на града.

През 2008 г. папата предприе пътуване до Съединените щати, където се извини за скандала със сексуалните посегателства, обеща, че свещениците педофили ще трябва да си отидат, и утеши жертвите на посегателства.

Но през 2009 г. Бенедикт прави една след друга грешни стъпки.

Еврейският свят и много католици бяха възмутени, след като той отмени отлъчването на четирима традиционалистки настроени епископи, един от които беше известен отрицател на Холокоста. По-късно Бенедикт заяви, че Ватиканът е трябвало да го проучи по-добре.

Евреите отново се обидиха през декември 2009 г., когато той възобнови процеса по обявяването на своя предшественик от времето на войната Пий XII, обвиняван от някои евреи, че си е затварял очите за Холокоста, за светец след двегодишна пауза за размисъл.

През март 2009 г. папата предизвика международно недоумение, като заяви пред репортери в самолета, който го отвеждаше в Африка, че използването на презервативи в борбата срещу СПИН само влошава проблема.

Назначения

Във Ватикана той предпочита да назначава хора, на които има доверие, и някои от ранните му назначения са поставени под въпрос.

Избра за държавен секретар кардинал Тарчизио Бертоне, който години наред бе работил с него в доктриналната служба на Ватикана, въпреки че Бертоне нямаше дипломатически опит. По-късно Бертоне е въвлечен във финансов скандал, свързан с ремонта на апартамента му във Ватикана.

Бенедикт подкрепяше християнското единство, но други религии го критикуваха през 2007 г., когато той одобри документ, в който се потвърждаваше позицията на Ватикана, че некатолическите християнски деноминации не са пълноправни църкви на Исус Христос.

Критиците видяха в папството му съгласуван стремеж да върне времето назад по отношение на реформите на Втория ватикански събор от 1962-1965 г., който модернизира Църквата по понякога бурни начини.

Бенедикт преработи някои решения на събора, за да ги приведе в съответствие с традиционните практики като латинската меса и силно централизираното управление на Ватикана.

Една от темите, към които той често се връща, е заплахата от релативизма, отхвърляйки концепцията, че моралните ценности не са абсолютни, а относителни за тези, които ги поддържат, и за времето, в което живеят.

Бенедикт пише три енциклики – най-важната форма на папски документ, включително „Spe Salvi“ (Спасени от надеждата) от 2007 г. – атака срещу атеизма. В „Caritas in Veritate“ (Милосърдие в истината) от 2009 г. призовава за преосмисляне на начина, по който се управлява световната икономика.

Въпреки трудностите, които възникнаха от наличието на двама мъже, облечени в бяло, във Ватикана, Франциск разви топли отношения с мъжа и каза, че е все едно да имаш дядо в къщата.

„Той говори малко, но със същата дълбочина, както преди“, каза веднъж Франциск.

Текстът е публикуван в „Ройтерс“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални анализи – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук