Папа Бенедикт

Бившият папа Бенедикт XVI не е предприел действия във връзка с четири случая на насилие над деца, когато е бил архиепископ на Мюнхен, твърди германско разследване на Католическата църква, цитирано от Би Би Си. 

Папа Бенедикт, който тогава се е казвал Йозеф Ратцингер, е заемал този пост от 1977 до 1982 г. Към момента той отрича обвиненията.

Но нов доклад за твърденията за исторически злоупотреби, извършен от германска правна фирма, уличава бившия понтифик.

Твърди се, че злоупотребите са продължили и по време на неговия мандат, а обвинените свещеници са останали активни на църковни длъжности.

Бившият папа, който сега е на 94 години, стана първият църковен лидер, който подаде оставка от повече от 600 години насам през 2013 г., като причината, която той посочи, е изтощение. Оттогава той води до голяма степен спокоен живот във Ватикана и е известен като почетен папа.

Новият доклад на германската адвокатска кантора Westpfahl Spilker Wastl е изготвен по поръчка на Католическата църква.

„Два от тези случаи се отнасят до злоупотреби, извършени по време на неговия мандат и санкционирани от държавата“, заяви адвокат Мартин Пуш при обявяването на доклада.

„И в двата случая извършителите са останали активни в пасторалната дейност“.

В един от случаите се твърди, че той е знаел за свещеник, обвинен в злоупотреба с момчета, който е бил преместен в неговата епархия, но след това е продължил да работи в областта на пастирските грижи – това често включва посещение и подкрепа на хора в общността.

Съобщава се, че бившият папа е представил десетки страници с отговори на въпросите на адвокатската кантора, в които изразява подкрепа за разследването, но отрича да е знаел или да е бездействал във връзка с твърденията за злоупотреби.

Докладът обаче съдържа протоколи, които категорично сочат, че той е присъствал на среща, на която е била обсъждана темата.

В изявлението си Ватиканът заяви, че ще разгледа подробностите в доклада, след като той бъде публикуван.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук