Васко Начев
На снимката: Васко Начев

Вече няма съмнение, че нежеланието на „Булгаргаз“ е единствената причина да не внасяме по-големи количества азерски газ. Това коментира специално за ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Васко Начев.

Ако проследим нещата във времето, Булгаргаз всеки път излизаше с нова теза и нови обяснения защо не са заявявани по-големи количества азерски газ. Първо беше, че интерконекторът не е готов. След като се разбра, че на практика има алтернативно трасе и не е проблемът физически да бъде доставен, тогава за Булгаргаз това стана второстепенен въпрос, уточни той.

Той акцентира, че в същото време сме заявили от Газпром 44% повече от договорените количества, които така или иначе трябваше да вземем.

Ако не вземем, клаузата “вземи или плати” щеше да ни бъде наложена. В същото време не искаме да внесем азерския, който поради формулата за ценообразуването, се оказва, че е по-евтин.

Експертът припомни, че новото договаряне е от 1-ви юли, а до момента наблюдаваме неразбиране и лошо управление при заявките на газ, което поражда  рискове.

Виждаме с цената на нефта какво се случва – горе-долу 6 месеца, ще се види,ч е азерският газ е по-скъп, отколкото този на спот пазара и ние отново ще бъде от губещата страна. 

Как се развива казусът с прословутата пътна карта от „Газпром“; защо ГЕРБ и бившият енергиен министър Теменужда Петкова я крият от обществото и ще съумее ли новото правителство да прекъсне енергийната зависимост от Русия – четете утре в цялото интервю на ДЕБАТИ.БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук