Избори за местна власт предстоят в Македония в неделя (15 октомври).

Право на глас имат 1 814 644 души -1 735 682 гласоподаватели живеят в страната, а останалите с право на глас 77 071 са в чужбина.

3 480 ще са избирателните секции в страната.

Македонците ще избират кметове и общински съветници в 80 общини и столицата Скопие.

Вторият кръг ще се проведе две седмици по-късно на 29-ти октомври.

В Държавната избирателна комисия са подадени документите на 19 партии и коалиции. 62 са представители на група избиратели.

Местните избори през 2013г. бяха спечелени от ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Партията му получи 58 общини, включително и в столицата Скопие.

СДСМ на премиера Зоран Заев спечели – 4 кметски места, ДСИ на Али Ахмети – 14, ДПА-2, Сръбската партия – 2, а двама градоначалници бяха избрани като независими.

Това са първите избори след идването на власт на Заев начело на Република Македония като премиер и първият вот след продължилата близо две години политическа криза, които са организирани без участието на Груевски в изпълнителната власт.

Битката основно ще е между партиите на Заев и Груевски, коментират анализатори.

Опозиционерът от ВМРО-ДПМНЕ обвини премиера, че „не милее за националните интереси” и че е предал „знамето, идентичността и езика” на страната.

Груевски контролираните от него медии използваха и Договора за приятелство, който бе подписан на 1-ви август от Зоран Заев и Бойко Борисов, за истерична антибългарска кампания. В предизборните клипове и на двамата участваха български политици.

Зоран Заев от своя страна многократно повтаряше, че „на 15-ти октомври Македония ще нанесе окончателния удар на Груевизма“.

„На 15-ти октомври може да пада сняг, може да вали, а може и да не вали, но едно е сигурно – в неделя пада Груевски“, каза Заев по време на един от последните си предизборни митинги в родната си Струмица.

Социологическите агенции дават доста различни прогнозни резултати за вота в неделя. За близките до Груевски агенции неговата партия води пред СДСМ. В същото време разпространените резултати от проучванията на общественото мнение от телевизия Телма сочат преднина на СДСМ, включително и в град Скопие.

Прогнозите на местните политически наблюдатели обаче показват, че в неделя Груевски ще претърпи погром.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук