Мониторингът на отпадните води е полезен метод за проследяване на огнищата на COVID-19, заяви експерт от Барселонския университет, един от най-престижните университети в Испания, съобщават от Ройтерс.

След проведени проверки експертите от университета смятат, че е възможно да са открили следи от вируса в необработени проби от отпадни води  от 12 март 2019 г.

Положителните проби са изпратени на външни експерти, като се очаква потвърждение от проверката.

Твърденията се проверяват

„Те имаха партида замразени проби от миналата година и в една от тях откриха, че резултатите показват известно присъствие на вируса. Така че това е изолирана находка, която се нуждае от допълнително проверка. Използването на това като начин за наблюдение на епидемията е много полезно и съм сигурен, че ще бъде част от начина, по който ще наблюдаваме случващото се в бъдеще „, заяви Джоан Рамон Вилалби, професор от университета в Барселона.

Твърденията на университета в момента се проверяват чрез допълнителни тестове. Ако резултатите от тях докажат, че COVID-19 се е разпространявал в обществото в Барселона цели девет месеца преди официалното регистриране на първия заболял в Китай, ще бъде предизвикан огромен интерес за научната общност – но това е и въпрос, който поражда голям интерес за местното население.

Освен Испания, много други страни също са провели мониторинг на отпаднитте води за следи от коронавирус.

COVID-19 през ноември 2019 г. в Бразилия?

След подобна проверка изследователи от Федералния университет в Санта Катарина съобщиха в четвъртък, че са открили наличие на острия респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2), който предизвика COVID-19, в пробите за отпадни води, събрани на 27 ноември 2019 г. във Флорианополис, столица на Санта Катарина в Южна Бразилия.

Според експертите от университета вирусът циркулира в Бразилия от края на ноември миналата година, два месеца преди да се появи първият докладван случай в Съединените щати на 21 януари 2020 г. и три месеца преди първите потвърдени случаи на COVID-19 в Бразилия в края на февруари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук