В някои райони на Испания възникнаха нови огнища на Ковид-19. Една от предполагаемите причини е недостатъчният контрол на пристигащите в страната, а друга – безотговорното поведение на самите испанци.

Извънредното положение в Испания беше отменено преди две седмици – от 21 юни испанците могат свободно да се движат из страната, а външните ѝ граници са отворени за гражданите на ЕС. Отмяната на карантината стана възможна благодарение на намаляването на броя на заболелите от Ковид-19, но още тогава здравните служби предупредиха, че хората трябва да бъдат предпазливи, за да не се стигне до нов взрив на заразата.

На свобода след „заточението“

След трите месеца карантина испанците се върнаха към обичайния си начин на живот, казва социоложката Клара Торес Крус. По нейните думи, мнозина започнали да „наваксват пропуснатото“, т.е. да се разхождат повече, да ходят по магазините, на кино и на бар. Много хора не спазват изискването за носене на маски на обществено място, за спазване на дистанция и за редовно дезинфекциране на ръцете.

Както посочва социоложката – веки ден има съобщения за партита и дискотеки, организирани независимо от забраните, и за масови младежки събирания със задължителна консумация на алкохол. Освен това мнозина са отишли на море и се държат така, като че ли не е станало нищо: нито носят маски, нито спазват дистанция на плажа.

Според актуални допитвания, над половината испанци вече не смятат пандемията за заплаха. В този смисъл Крус казва, че новият взрив на заболяването „се дължи отчасти на собствената ни безотговорност“.

Европейските туристи не са виновни

Преди Испания да отвори границите си за туристи от ЕС се водиха спорове за безопасността на тази мярка. По данни на испанското Министерство на здравеопазването, през последните няколко седмици няма нито един установен заболял от Ковид-19 сред този контингент. Както информират от Асоциацията на туристическите фирми в страната, през юни в страната са пристигали най-вече граждани на ЕС, собственици на имоти по испанското крайбрежие.

В хотелите на Балеарските острови например имало само испанци, повече били чужденците в Майорка. Никакви чужденци няма и по плажовете на Бенидорм – най-големия курорт на западното крайбрежие. А на остров Фуертевентура първият самолет на чуждестранна авиокомпания кацнал едва на 28-и юни – със стотина пътници от Дюселдорф.

Къде са новите огнища?

Междувременно „особено безпокойство“ предизвикват новите огнища на коронавируса в провинция Арагон, в Каталуния и в Малага, където вече има стотици болни. В четири общини в Арагон дори се наложи отново да бъде обявено извънредно положение. Междувременно стана ясно, че вирусът е бил внесен и там, както и в Каталуния, от сезонни работници чужденци, пристигнали да берат плодове.

В Малага пък в епицентър на разпространението на вирусасе превърна местният щаб на Червения кръст, който отново оказва помощ на пристигащите имигранти. В провинция Мурсия, както и на остров Менорка, ръстът в заболяванията бил предизвикан от пасажери, пристигнали със самолет от Боливия. А в Уелва вирусът бил открит у моряци, които са били в Ангола.

Пресата обвинява властите

След отмяната на ограниченията испанците бързо си връщат нормалния ритъм на живот

Испанските вестници предполагат, че и испанските власти носят част от вината за възникването на новите огнища на заразата – заради липсата на достатъчно контрол спрямо тези, които пребивават в страната незаконно. Лятно време обичайно стотици африканци се отправят с лодки към Испания. И ако по-рано тези хора биваха задържани и настанявани в специализираните центрове, откъдето впоследствие ги връщаха обратно в тяхната родина, то тази година заради пандемията тези центрове са затворени. И пристигащите мигранти, дори да са били задържани, веднага биват пускани.

Според пресата, недостатъчен е и контролът на испанските летища – там само мерят температурата на пристигащите, докато в други държави отношението е по-строго: от пътниците се изискват резултати за направен тест за Ковид-19, направен преди полета, уверение за липсата на симптоми на заболяването, изпращат ги в карантина и т.н.

Няма да връщат извънредното положение

Позицията на правителството е, че предприеманите мерки по отношение на пристигащите са напълно достатъчни. В случай на влошаване на нещата правителството е готово да затвори пострадалите райони, по примера на Арагон. Но намерения за повторно въвеждане на извънредно положение в цялата страна няма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!