Отново започнаха сраженията между подкрепяните от ООН части на Правителството на националното съгласие и Либийската национална армия /ЛНА/ на генерал Халифа Хафтар. Престрелките продължиха с нова сила през нощта на събота срещу неделя по фронтовите линии на Айн Сара, съобщи „Ройтерс“.

Правителествените войници бяха заснети да лентоват патрони и да използват дронове, за да виждат в тъмнината на нощта на фона на звуци от пушечни изстрели. Някои почиваха на земята, подложили одеяла и матраци, и пушеха цигари в близост до тежките оръжия.

Докато силите на лидера на правителството Файез Серадж имат подкрепата на ООН, ген. Хафтар се радва на тази на съюзниците на САЩ Египат и ОАЕ, които му помогнаха да обучи армията си. ЛНА е в съюз със съперничещата на Триполи администрация в Източна Либия и осъществи рано през април офанзива към Триполи, като от командването казаха, че правителството на Серадж е контролирано от някакви терористи. Армията на Хафтар обаче не успя да пробие отбраната на столицата.

Повече от 60 000 души са изведени от Триполи, откакто на 4 април  започна офанзивата. СЗО оповести, че са загинали 443 души, а 2 110 са ранени.

Фронтовите линии около Триполи не се измениха съществено през миналата седмица и сраженията бяха затихнали от започването на постите на празника Рамазан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!