На снимката: Десислава Танева

Десислава Танева най-вероятно ще бъде новият министър на земеделието, храните и горите. Само часове след оставката на предишния министър, в деловодството на Народното събрание е внесен проект за персонални промени в правителството. Танева е предложена за нов министър на земеделието, храните и горите на мястото на напускащия Румен Порожанов.

Десислава Танева бе министър на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. във втория кабинет на Бойко Борисов. Тя е председател на областната структура на ГЕРБ в Сливен от създаването на партията. От 10 май 2017 г. Танева е председател на Комисията по земеделието и храните в 44 НС.

Порожанов подаде оставка тази сутрин заради разразилия се скандал, след като стана ясно известно разминаване в имотната му декларация. Преди това се разбра, че ръководеният от него в миналото фонд „Земеделие“ не е контролирал стриктно еврофинансирането за къщи за гости.

В началото на май 2019 г. по наказателното производство срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове бе призован на разпит като свидетел земеделският министър Румен Порожанов. Прокуратурата твърди, че дружества, свързани със Стайков, са получавали неправомерно средства от европрограми за земеделие. Парите били отпускани за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

Призовани на разпит бяха и редица длъжностни лица от ДФ „Земеделие“, включително и бивши директори на фонда, какъвто е и Порожанов.

На 7 май Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на бизнесмена Миню Стайков. На 9 май Порожанов бе разпитан в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

„Както и при къщите за гости, говорим за поведение на бенефициенти извън работата на Фонда след одобрението на проекта“, коментира преди да влезе на разпита Румен Порожанов.

Той категорично отрече да чувства вина в конкретния случай.

На 3 май пък прокуратурата започна проверка на Порожанов и във връзка с къщите за гости. Тя извършва независима проверка, която не е съвместно със земеделското министерство, по отношение с неправомерното усвояване на средства за изграждане на къщи за гости.

Засега не е установено конкретно нарушение на министъра от периода му начело на фонда, но той заяви, че не желае подозренията, тегнещи над него, да навредят на работата на кабинета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук