В Ленинградска област възрастна жена с онкологично заболяване не е могла да получи необходимата медицинска помощ заради коронавируса и сама си направила операция, съобщи служител на Бърза помощ. Образувано е наказателно дело, съобщава Би Би Си.

Както каза фелдшерът Виктория Шутова на страницата си в социалната мрежа ВКонтакте, пенсионерка страда от рак, който е причинил усложнение под формата на асцит – натрупване на течност в коремната кухина. При асцит „е невъзможно да ходиш, да лежиш и дори трудно се диша“, обясни тя.

Според автора на публикацията пенсионерката „не можела да получи навременна помощ“ заради ситуацията с коронавируса и решила да опита сама да си направи операцията, за да облекчи болката.

„Възрастната жена сама си прави оперативна интервенция – лапароцентеза, за да облекчи състоянието. Тоест прави разрези с тънък нож по предната коремна стена, за да се отстрани течността“, каза Шутова.

Пенсионерката не била сигурна дали ще успее да си направи успешно операцията и затова за всеки случай написала предсмъртно писмо, което Шутова също публикува в своя пост.

„Скъпа и любима дъще, както и моите любими внуци. Ако можете, простете ми за тази постъпка, но не мога повече да живея с подобни болести. Много ме боли и ми тежи „, се казва в бележката.

В момента пенсионерката е в болницата, уточни Шутова: „Има прекрасни, много грижовни роднини, всичко е наред с нея в момента, но наистина има нужда от достойни палиативни грижи“.

Както изяснява „Комсомолская правда“, пенсионерката е над 90 години.

Здравните власти на Ленинградска област в коментар към изданието заявиха, че пенсионерката не е претърпяла планирана операция, тъй като е имала проблеми с тестовете.

„Тя е диагностицирана с коронавирус, така че се наложи операцията да бъде отложена. Сега на жената се оказва цялата необходима помощ. Лекарите се опитват максимално да облекчат състоянието й. Извършваме проверка на този факт, “, казаха от комисията.

По-късно регионалното правителство поясни, че пенсионерката е била лекувана два пъти във Виборгската междурайонна болница, където й е препоръчана операция за асцит, а по-точна онкологична диагноза и лечение е трябвало да се извършват в Ленинградския регионален онкологичен център.

През ноември при жената била извикана линейка и пристигналите лекари решили да я хоспитализират в болницата във Виборг. Преди хоспитализацията й е направен PCR тест, който се оказва положителен. Тогава й е предложена хоспитализация в болницата в Тосно, където се оказва спешна хирургична помощ на пациенти с коронавирус, но близките на жената отказали, обясниха за Интерфакс от пресслужбата на областната управа.

„Впоследствие жената е на амбулаторно наблюдение, тестът за коронавирус е направен още два пъти – и двата пъти резултатите са положителни“, съобщиха от пресслужбата.

Във вторник вечерта пресслужбата на регионалния следствен отдел на СКР съобщи за образуване на наказателно дело за „предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност на живота или здравето на потребителите“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук