Германия коронавирус

Във вторник Германия съобщи за рекордна седемдневна честота на нови коронавирусни инфекции. В момента страната се бори с четвъртата вълна от пандемията, като най-тежко засегнатите й провинции са готови да наложат по-строги ограничения в опит да спрат разпространението на болестта.

Агенцията за обществено здравеопазване Robert Koch Institute (RKI) обяви, че са регистрирани средно 399,8 инфекции на 100 000 души за период от седем дни, в сравнение с 386,5 от предходната седмица. Броят на новите инфекции в рамките на последните 24 часа е 45 326, което е увеличение с 13 278 положителни теста спрямо същия ден преди седмица.

Броят на починалите от болестта се е увеличил с 309.

Германските болници започват да съобщават за трудности, тъй като интензивните отделения се пълнят бързо в цялата страна.

Източната и южната част на страната са най-силно засегнати

Броят на случаите в някои провинции далеч надхвърля средното за страната. Най-засегнати са  източната и южната част на страната. Саксония регистрира 969,4 случая на 100 000 души във вторник, следвана от Тюрингия с 685,3 и Бавария с 644,9. И трите провинции имат под средните нива на ваксинация.

Досега Германия отхвърляше призивите за въвеждане на задължителна ваксинация, въпреки че водещи юридически експерти твърдят, че подобен ход би бил съвместим с конституцията.

Няколко държавни премиери, включително тези на Баден-Вюртемберг и Бавария, обявиха своята подкрепа за това ваксинацията да стане задължителна.

Въпреки това изпълняващият длъжността министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви несъгласието си с подобен ход, като пред Deutschlandfunk той заяви, че задължителните ваксинации няма да „решат нашия остър проблем“ с четвъртата вълна. В интервю във вторник той каза, че ще бъде трудно да се приложи мярката, тъй като глобите ще засягат повече бедните, отколкото богатите, например.

В момента 68% от населението на Германия е напълно ваксинирано, едно от най-ниските нива в Западна Европа.

Провинциите обмислят своите ходове

Неотдавнашният скок на инфекциите кара правителствата в няколко от 16-те германски провинции да обмислят ограничения, които вероятно ще засегнат особено тези хора, които са избрали да не бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

Провинция Бранденбург, която заобикаля Берлин, ще направи определени сектори за търговия на дребно достъпни само за хора, които могат или да докажат, че са имали и се възстановили от COVID-19, или са ваксинирани. Това така наречено 2G правило ще се прилага и за всички услуги, изискващи близък физически контакт, спортни съоръжения, закрити детски площадки, музеи, паркове за отдих, зоологически градини и ботанически градини.

Берлин също заяви във вторник, че ще разшири правилото 2G и за търговия на дребно, хотели, образователни заведения за възрастни, шофьорски училища и спорт. Достъпът до предприятия, които продават стоки от първа необходимост, като супермаркети и дрогерии, ще бъде свободен.

Съобщава се също, че Тюрингия обмисля да наложи полицейски час от 22 часа. до 5 ч. до средата на декември за неваксинирани хора. Тези и други мерки се очаква да бъдат гласувани в сряда.

В знак, че ограниченията вероятно ще нарастват с напредването на зимата, все повече и повече от световноизвестните коледни базари в страната са отменени. Засега те са забранени в Щутгарт, Бавария, Бранденбург и Саксония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!