катастрофа автобус

Зловещият инцидент бе определен от чуждите медии като най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последното десетилетие. В резултат от трагедията загинаха 46 души, сред които 12 деца. Шофьорът също е загинал. Много от загиналите са били на възраст между 20 и 30 години.

Автобусът, който е с македонска регистрация, е влязъл през ГКПП „Капитан Андреево“ малко след 21 часа снощи. Той е превозвал туристи от Истанбул към Скопие. Хората са прекарали там един уикенд. Инцидентът става около 3.00 ч. на магистралата в посока София – Благоевград.

Въпреки че причината все още не е установена, официални лица смятат, че автобусът се е блъснал в предпазните ограждения и се е запалил, докато се е връщал от Истанбул. Той е един от четирите, които са пътували обратно към Скопие.

Ден на траур в РСМ и у нас

Поради инцидента Р. Северна Македония обяви тридневен национален траур. Флагът й ще бъде спуснат на половината на мачтата.

България също обяви ден на траур.

Министерският съвет прие решение, с което обявява 24 ноември 2021 година за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при пожар, възникнал в Дом за възрастни хора в село Рояк, община Дългопол, на 22 ноември, и на жертвите, загинали в тежка катастрофа с автобус на автомагистрала „Струма“ на 23 ноември.

Припомняме, че часове преди това девет души загинаха при пожар в старчески дом във варненското село Рояк. Обитателите на дома са били 58. По първоначални данни огънят е започнал от покривната конструкция на сградата и е засегнал третия етаж. Пожарът е ликвидиран, а причините за него се изясняват. Днес социалният министър Гълъб Донев обяви, че 14 от обитателите на изгорелия дом за стари хора трябва да бъдат настанени в друга подобна структура. Други 33 или 34 са с деменция и психични проблеми. Водят се разговори със социални услуги в близките области.

Спасените са настанени на хотел в с. Аспарухово, като от община Дългопол са категорични, че те могат да останат толкова, колкото е необходимо.

„Тези, които имат спомен от станалото, са стресирани, но извън това се чувстват добре. Няма да има проблем близки да приберат родителите си, ако преценят, че могат да ги гледат“, каза още Донев.

Оцелели от катастрофата на АМ „Струма“

Според официални лица само четирима мъже и три жени, включително 16-годишно момиче, са оцелели при катастрофата. Те са счупили един от прозорците и са скочили на безопасно място.

Разследващите органи

Временният министър-председател на България Стефан Янев заяви, че е започнало разследване на инцидента, като отхвърли предположенията, че вината е в пътните условия.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че все още се разследва „дали техническа неизправност на превозното средство или човешка грешка е причинила катастрофата“.

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви пред държавната информационна агенция МИА, че е разговарял с един оцелял.

„Той обясни, че са спали в автобуса, когато се е чула експлозия. Успели са да счупят един от прозорците и са спасили няколко души. За съжаление, останалите не са успели“, каза той.

Шефът на българската национална полиция Станимир Станев заяви, че шофьорът на автобуса е починал „веднага, така че не е имало кой да отвори вратите“.

Министърът на вътрешните работи на България Бойко Рашков, който беше сред тези, които се втурнаха към мястото на катастрофата, описа сцената като „ужасяваща“.

Политици и общественици изразиха съболезнованията си към близките на ранените и починалите, а от ГЕРБ поиска оставки.

Пълен списък с пътниците в автобуса

„Алсат-М“ обяви списък на хората, които са пътували с катастрофиралия рано сутринта на автомагистрала „Струма“ македонски автобус.

Мемеди Кадри

Широки Мухсин

Люпчо Зафиров

Амети Люан

Амети Джихан

Амети Алджбан

Амети Авни

Рустеми Ибрахим

Рустеми Февзие

Амеди Алейна

Фейзулахи Халиме

Халити Хамидже

Фустан Нермие

Сумея Лок

Фазлиджи Сумерджа

Абдуловска Наджие

Белули Албина

Укали Газменд

Ислям Хатидже

Исени Медджиде

Исени Хамди

Раманоска Алмира

Раманоски Енис

Сали Рабия

Мустафоска Зелия

Мустафоски Саде

Джахи Белма

Джахи Рамиз

Исени Фикрие

Исени Аниса

Джахи Разидже

Мухаджери Анеса

Джахи Ергин

Джахи Омер

Мухаджери Ерда

Джахи Аджла

Джахи Семи

Джахи Амиет

Лютфиджи Медина

Сюлеймани Люлджим

Османова Шефия

Фера Аджла

Сали Джехона

Яшаровска Жулейха

Паязитовски Елмедин

Яшаровска Джула

Паязитовска Юлизарка

Яшаровска Илмия

Паязитовски Ебип

Алити Висар

Яшаровски Минир

Алити Орхан

Причините за трагедията се изясняват

Установено е, че в автобуса е имало експлозия, но засега не са ясни причините за нея.

Разпитват се оцелелите, станали свидетели на трагедията, но само двама от тях са в добро състояние. Останалите са в шок.

Дали е експлозия, която е станала вътре в автобуса или при удара на автобуса в тротоара. Тук отново стигаме до това, дали става въпрос за техническа неизправност или човешка грешка. Имало е четири автобуса на същата фирма, но те не се движели заедно, а на разстояние от 15 до 20 минути. В автобуса е имало втори шофьор.

Македонската компания „Беса Транс – Скопие“ изрази съболезнования на близките на всички пострадали от автобусната катастрофа.

„Днес е много тъжен и тежък ден за нашата компания. Изразяваме съчувствие на семействата на близките на пострадалите. Молим се за бързото възстановяване на ранените. Съдействаме на всички компетентни институции в РСМ и България с цел изясняване на причините за тази страшна трагедия“, съобщиха от компанията.

През целия ден днес близки на пострадалите чакаха пред офисите на компанията да получат информация за случилото се, за състоянието на близките, но офисът остана заключен. В медиите се появи и информация, че лицензът на фирмата е български, но тя се оказа фалшива.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук