Тома Биков

В следващия обсъждан бюджет ние ще направим финансова рамка, в която ще обосновем предложението си за 0% върху стоките и услугите, които са най-важни за бедните хора. В извънредната ситуация, в която се намираме, би било редно да се помисли за хората, които плащат най-високата цена – болните хора. Това заяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов от парламентарната трибуна на заседанието на Народното събрание в четвъртък.

Костадинов изтъкна, че в програмата на „Възраждане“ е записано още преди 7 години, че за 3 вида стоки ДДС-то трябва да бъде намалено на 0%.

„Във Великобритания ДДС-то за лекарствата и книгите е 0%. По отношение на двете наши съседни балкански държави – Гърция и Румъния – в Гърция имаме 6% за лекарства и книги, в Румъния – 9%. Трябва да помислим и за финансовото здраве на хората. Ако не можем да дадем парите на хората, които са най-потърпевши от ситуацията в момента, нека поне да не им вземаме пари. Ние от „Възраждаме“ ще настояваме на това“, категоричен бе той.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС от своя страна заяви, че парламентарната група на партията му ще подкрепи предложенията на колегите им от „Възраждане“.

„Бихме искали да добавим по отношение на книгите едно уточняващо предложение – там, където става въпрос за електронни книги, да бъдат добавени и аудио книги. Това е важно уточнение, защото то е свързано с хората, които са незрящи, които благодарение на аудио книгите имат достъп до литература. Нашето предложение е аудио книгите да бъдат приравнени с електронните книги“, каза той.

Йордан Цонев бе категоричен, че от парламентарната група на ДПС ще подкрепят внесения проект.

„Налага се да удължим срока на действие на тези облекчения. Дали те са достатъчни е друга тема. Нямаме време в момента да променяме дизайна на мерките. Не трябва да стресираме бизнес средата съвсем целенасочено. Въпросът е спазваме ли процедурите или не. Когато говорим за възстановяване на парламентаризма – трябва всички неща да се случват през установените процедури. Ние ще подкрепим едно абсурдно изключение – данъчен закон да се приеме на 2 четения в 1 заседание, за да не бавим този процес. Добре е законопроектите да минават през обществено обсъждане. Но има случаи, в които НС ще бъде изправено пред хипотезата да приеме един закон без той да е обсъждан. Винаги сме се противопоставяли на ограничаването на законодателната инициатива и законодателния процес“, обясни народният представител.

В крайна сметка и през следващата година данъкът върху добавената стойност (ДДС) за ресторанти, кетъринг услуги, хотели, туристически услуги, книги, някои бебешки стоки и спортни услуги ще бъде 9%, а не 20%, каквато е ставката за останалите стоки.

За удължаване на антикризисната мярка, която бе въведена заради COVID пандемията и трябваше да важи до 31 декември, гласуваха единодушно депутатите от всички партии. За 2022 г. мярката ще струва на бюджета 175.1 млн. лв., а браншовите организации на собствениците на заведения поискаха мярката да важи безсрочно, каквото бе и първоначалното предложение на управляващото мнозинство. Законопроектът бе приет спешно на първо и второ четене днес

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук