Костадин Димитров, Възраждане
На снимката: Костадин Костадинов.

Днес депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна, чрез бюджета и по пера от ЕС.

Със закона се предвижда максималната сума за социалните промени да бъде 54 милиона лева, предвижда се и европейски фонд, който ще помага със средства. С тях ще се даде възможност на бежанците да потърсят и личен лекар, а болниците ще получават пари от Здравната каса за всяка оказана помощ.

Единствената партия която открито се противопоставя на отпускането на каквато и да е помощ за бежанците е партия „Възраждане“.

„Видно от мотивите към закона той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна“, заяви Елена Гунчева.

Костадин Костадинов също изрази тезата, че законопроектът е дискриминационен за българските граждани, затова „Възраждане“ няма да го подкрепят.

Скандал след скандал

Агресивното поведение на членовете и симпатизантите на партията доведе до няколко скандала за кратките почти 4 месеца от както са в парламента. Два от които международни.

Първо, под съмнение беше подложена основната причина за влизането им в парламента на последните избори, а именно откритото обявяване на партията против ваксинацията срещу COVID-19. След журналистическо разследване, обаче, се оказа че повече от половината депутати на „Възраждане“ всъщност са ваксинирани.

Вторият скандал беше свързан със замерянето със снежни топки на български официални лица и развяването на руски знамена от симпатизанти на партията, по време на честванията на националния ни празник Трети март на връх Шипка.

Третият скандал беше причинен от лидера на партията Костадин Костадинов, прочут с прякора си „Копейкин“, който получи забрана да влиза в Украйна за 10 години, след опит да влезе в страната.

Четвъртият, и може би най-сериозен до момента скандал, беше предизвикан преди няколко дни от депутата Елена Гунчева, която в публикация във „Фейсбук“ на написа:

„Не се отчайвайте, има някаква надежда – Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет“, ако управляващите решат да изпратят военна помощ на Украйна. „Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата“.

Публикацията предизвика незабавна реакция и заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, отправени от Гунчева, бяха остро осъдени от посланиците на ЕС в България, както и на още 8 държави. Спецпрокуратурата дори започна разследване по казуса.

Каква всъщност е целта на партията?

Определяни като наследниците на „Атака“, или гласът на руската „пета колона“ у нас, от началото на руската инвазия в Украйна партия „Възраждане“ всеячески се стремят да защитават руските интереси, умело прикривайки ги и представяйки ги за български. Те са против ваксините, против ковид мерките, против посещението на американски официални лица в България, против идеята да се предостави оръжие на Украйна, против намеренията да се помогне на бежанците, и още много против. Не е ясно изобщо има ли нещо, което да подкрепят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук