Икономиките на Русия и Украйна ще се свият съответно с 10% и 20% тази година, тъй като войната между двете страни предизвиква „най-големия шок в доставките“ от 50 години насам, заяви Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Преди Русия да нахлуе в прозападната си съседка на 24 февруари, базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие предвиждаше растеж от 3,5% за Украйна и 3,0% за Русия.

ЕБВР, която публикува извънредни прогнози, заяви, че е първата международна финансова институция, която актуализира насоките си след началото на войната в Украйна миналия месец.

Последните прогнози „предполагат прекратяване на огъня в рамките на няколко месеца, последвано скоро след това от стартиране на големи усилия за възстановяване на Украйна“, заяви банката. При такъв сценарий брутният вътрешен продукт на Украйна би трябвало да се възстанови с 23% през следващата година. Но тежките икономически санкции, наложени на Русия от Запада, биха означавали, че тя ще отбележи нулев растеж.

„Очаква се санкциите срещу Русия да останат в обозримо бъдеще, обричайки руската икономика на стагнация през 2023 г., което ще има негативни странични ефекти за редица съседни държави в Източна Европа, Кавказ и Централна Азия“, заяви ЕБВР. „При толкова много несигурност банката възнамерява да изготви допълнителна прогноза през следващите няколко месеца, като вземе предвид по-нататъшното развитие на ситуацията.“

Прогнозата за Беларус, която граничи с Украйна и Русия и също е изправена пред западни санкции заради ролята си в конфликта, е че ще се свие с 3% през тази година, а след това ще се задържи в застой през 2023 г.

Основана през 1991 г., за да помогне на страните от бившия съветски блок да преминат към свободни пазарни икономики, ЕБВР оттогава е разширила обхвата си, включително към страните от Близкия изток и Северна Африка.

Банката прогнозира, че нейната инвестиционна зона, с изключение на Беларус и Русия, ще нарасне с 1,7% през тази година, което е по-малко от половината от предишната прогноза за растеж от 4,2%, направена през ноември. След това се очаква растежът да се ускори до 5% през 2023 г.

Висока степен на несигурност

„Прогнозите са обект на изключително висока степен на несигурност, включително на големи рискове от влошаване, ако военните действия се изострят или ако износът на газ или други стоки от Русия бъде ограничен.“

Световната икономика е изправена пред „най-големия шок в предлагането поне от началото на 70-те години на миналия век“, се казва в доклада, като се изтъква, че Русия и Украйна „доставят непропорционално голям дял от суровините, включително пшеница, царевица, торове, титан и никел“.

Главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик заяви, че инфлационният натиск, който вече е бил висок преди инвазията, „сега със сигурност ще се увеличи, което ще има непропорционален ефект върху много страни с по-ниски доходи, където“ банката инвестира, „както и върху по-бедните слоеве от населението в повечето страни“.

По-рано този месец банката представи пакет за „устойчивост“ на стойност 2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) в помощ на гражданите, компаниите и държавите, засегнати от войната в Украйна, включително тези, които приемат бежанци.

„В Европа се наблюдава и най-голямото принудително разселване на хора от Втората световна война насам и в доклада се разглеждат потенциалните последици от тази миграция“, се казва в него. „Квалифицираните работници от Украйна могат да дадат тласък на някои икономики в дългосрочен план, особено в страните със застаряващо население“, се казва в доклада.

Но „в краткосрочен план икономиките са изправени пред фискален натиск и административни предизвикателства при осигуряването на жилища, здравеопазване и училищно образование“.

ЕБВР, която осъди руската инвазия в Украйна, заяви във вторник, че ще затвори офисите си в Москва и Минск като „неизбежен резултат от действията, предприети от Руската федерация с помощта на Беларус“. Групата не е предприемала нови инвестиционни проекти в Русия от 2014 г. насам, когато Москва нахлу и след това анексира Крим.

Кредиторът обикновено предоставя икономическите си актуализации през май и ноември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук