Пейо Яворов

Вечер на Яворов организират на 16-ти юли в Народния театър. От 21.30 на откритата сцена „Зад театъра“ стихотворения и спомени ще четат актьорите Стелиан Радев и Ева Данаилова.

Вечерта е със специалното участие на проф. Михаил Неделчев.

Пейо Яворов започва работа като драматург и артистичен секретар в Народния театър през 1908 година, поканен е от Пенчо Славейков, който мотивира решението си да го назначи с думите: „Трябва ни поет, а не буквоед!“

Работи в Народния театър от 1908 до 1913 година. Написва пиесите „В полите на Витоша“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, многократно поставяни на първата ни сцена.

„Тъй Яворов се отдаде на театъра, увлече се в него и театърът му замени поезията. Аз ходех при него и виждах с какво участието й се отнасяше към въпроса за пиесите, за актьорите и за постановките. Една нова амбиция се бе пробудила в него. Той ми е чел някои от драматургическите анализи на пиесите, които ще се играят, и те издаваха режисьорските му усети“, пише в спомените си Владимир Василев.

А знаменитата Адриана Будевска нарича поета„стожер на най-чистата българска реч на сцената“.

“ Той работеше скромно, мълчаливо, като всеки голям художник. Беше тактичен и със съзнание.Съзнаваше, че неговата задача е задачата на големия човек, който трябва да даде от себе си нещо – и има какво да даде. Той не искаше поклонение, но служеше на нещо свято, на нещо по-голямо от него – на българския театър, на българската реч в него.“, разказва Адриана Будевска.

Във вечерта на Пейо Яворов ще чуем някои от най-обичаните, безсмъртни негови стихотворения и спомени за величествената му сянка, трептяща и до днес във величествената сграда на Народния театър, обещават организаторите.

 Билети за вечерта: на касите и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/yavorova-vecher-ana-papadopulu-i-yuliyan-vergov

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!