Лиз Тръс
На снимката: Лиз Тръс

Министърът на външните работи Лиз Тръс разкри, че Обединеното кралство е започнало обсъждания с международните си съюзници за изпращане на модерно въоръжение в Молдова, за да я защити от Русия.

Тя заяви, че иска да види страната, която се намира на югозапад от Украйна, „оборудвана по стандартите на НАТО“.

Понастоящем Молдова не е член на НАТО и има опасения, че след конфликта в Украйна тя може да бъде бъдеща цел на Владимир Путин.

В интервю за „Telegraph“ Тръс заяви: „Бих искал Молдова да бъде оборудвана по стандартите на НАТО. Това е дискусия, която провеждаме с нашите съюзници.

„Абсолютно ясни са амбициите на Путин да създаде велика Русия – и това, че опитите му да превземе Киев не бяха успешни, не означава, че той се е отказал от тях.“

Обединеното кралство, САЩ, Франция и Германия проведоха разговори за това дали да подпишат форма на гаранция за сигурност за Украйна, за да продължат да предоставят оръжия и подкрепа в дългосрочен план.

Тръс добави: „Това, по което работим в момента, е съвместна комисия с Украйна и Полша за модернизиране на украинските отбранителни съоръжения до стандартите на НАТО. Така че ще определим как изглежда това и от какво се нуждаят украинците. Въпросът е как да се поддържа това във времето.

„Как да гарантираме, че … Украйна е постоянно в състояние да се защитава и как да гарантираме, че това се случва? В момента работим именно върху това. И това се отнася и за други уязвими държави като Молдова. Тъй като отново заплахата е по-широка от страна на Русия, ние също трябва да се уверим, че те са оборудвани по стандартите на НАТО.“

Миналия месец вицепремиерът на Молдова предупреди, че страната е изправена пред „много опасен нов момент“ и заяви, че има опити за подклаждане на напрежението след поредица от експлозии в отцепническия регион Приднестровие.

Нику Попеску заяви, че неговото правителство е наблюдавало „опасно влошаване на ситуацията“ след атаките с гранати срещу „министерството на сигурността“ в региона. Нападенията представляват „много опасен нов момент в историята на нашия регион“, каза той и добави, че в отговор институциите на Молдова са били поставени в състояние на повишена готовност.

Нарастват опасенията, че Молдова и Приднестровието могат да бъдат въвлечени в конфликта в Украйна. Преобладаващо рускоезичният регион в източната част на Молдова се контролира от проруски сепаратисти от 1992 г. насам след кратка война, когато Москва се намеси на страната на бунтовниците.

В изказване преди нападенията високопоставен руски командир заяви, че установяването на контрол над Южна Украйна ще помогне на Русия да се свърже с Приднестровието, което има 453-километрова граница с Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук