Асен Василев
На снимката: Асен Василев

 „Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира цените на горивата пред Нова тази сутрин.

Той припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията.

Запитан дали тя прави това, Василев каза: „Очевидно не”.

„Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И когато погледнете през последните няколко месеца, цената е сравнително равна”, коментира Василев.

Въпреки това цените на дребно продължават да растат. В тази връзка Василев каза, че е доволен от започнатата процедура в парламента по смяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията и промяна на Закона за защита на конкуренцията. Припомняме, че в момента председателят на комисията е Юлия Ненкова. Тя е майка на депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Василев обясни и как ще действа отстъпката от 25 стотинки, като заяви, че тя ще бъде за най-евтиното гориво от всеки вид – бензин А95, дизел без добавки, метан.

„Тази отстъпка ще важи за частни автомобили, регистрирани в България, тоест трябва да се покаже талона, или такива на лизинг.”

След показване на талона, отстъпката ще се отразява на крайната цена на касата.

„Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите помощта е насочена към хората с по-нисък клас пенсии. Където е технически възможно, помощта е таргетирана”, коментира Василев.

Поради слабата информационна инфраструктура, несвързаността на отделните регистри и липсващата електронна идентификация според Василев при горивата таргетирана помощ на практика би била невъзможна в момента, поради което се разчита, че отстъпката е само за най-евтиното гориво.

На въпрос кога България ще се откаже от руския петрол Василев обясни, че това ще стане, когато България има техническа възможност, като оъ „Лукойл”  са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

„Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев. Той обясни, че страната ни ясно е заявила, че иска да бъде сред изключенията при налагането на ембаргото за руския петрол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук