Великобритания по всяка вероятност ще напусне Европейската полицейска служба Европол след като Брекзит официално стане факт. Това обяви британският вътрешен министър Амбър Ръд в интервю пред телевизия „Скай нюз”. Тя не изключва възможността Лондон да напусне организацията, отнасяйки със себе си базата данни за престъпници и извършени от тях престъпления, с която разполага.

Ръд предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение между Лондон и Брюксел по сигурността, това ще отслаби сътрудничеството в борбата срещу престъпността и тероризма. Британският вътрешен министър обаче изтъкна, страните от ЕС имат много силен интерес от това да се възползват от информацията, с която Островът разполага, с цел опазване на сигурността на континента.

Въпреки, че  Ръд призна, че е по всяка вероятност Великобритания вече няма да бъде член на Европол, тя е категорична, че двете страни трябва да постигнат споразумение, с което да предоставят едни на други същите ползи, каквито има и в момента.  Амбър Ръд допълни, че при отсъствие на подобно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността,  излизането на Великобритания от „Интерпол” със сигурност има отрицателни последици за Европейската полицейска служба.

В момента Великобритания е една от трите държави-членки на Европол, която разполага с най-голямата база данни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!