Загубата за един човек е печалба за друг човек, както се казва. Така изглежда е и за Брекзит. Тъй като Великобритания се подготвя да претърпи загуба на работни места от столицата си през следващите години, Европа и по-конкретно един град иска да спечели  от това: Франкфурт.

Градът вече е процъфтяващ финансов център, отбелязва CNBC. Той се очерта като предпочитана дестинация за банките в Лондон, които искат да преместят персонала си, за да продължат да обслужват европейските си клиенти след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Тенденцията със сигурност е победа за един град в сърцето на Съюза. Но това повдигна опасения за способността му да се справи с внезапното нарастване на населението и според местни анализатори, това ще окаже най-голямо влияния върху пазара на жилища.

През ноември миналата година Дойче банк прогнозира, че 5 000 нови жители могат да се очаква да се установят във Франкфурт в резултат на Брекзит.  В началото на 2017г., когато дискусиите за Брекзит се разгорещиха още повече, германската банка отчете почти 12% увеличение на цените на недвижимите имоти във Франкфурт, тъй като пазарът най-накрая се събуди от затишие, довело до финансова криза, а ограниченията в предлагането се запазиха.

Прогнозите сочат, че се очаква населението на града да нарасне с около 8 000, а според проучванията направени през месец август от германската банка Hebala, броят им ще нараства. Citigroup, Goldman Sachs и Standard Chartered са сред институциите, които потвърждават, че ще увеличат броя на персонала си във Франкфурт. Всъщност само миналата седмица главният изпълнителен директор на Дойче банк Джон Криан заяви, че повече от други бенефициенти на Брекзит, като Париж и Дъблин, Франкфурт е „единственият европейски град”, който може да отговори на структурните изисквания, съответстващи на Лондон.

И все пак, въпреки факта, че градът има много офис площи, той страда от тежък недостиг на жилища. И се очаква това да се влоши още повече. Само за миналата 2016г.,  населението на Франкфурт е нараснало с приблизително 16 000, докато според анализатора на недвижими имоти на Helaba, Стефан Митропулос, на пазара на жилища има едва  4 000 нови имота.

„Притокът на нови жители е било придружено от увеличаване на строителната активност през последните няколко години. Въпреки това, градът не е бил достатъчно силен, за да се справи с допълнителното търсене, в резултат на което разликата между търсенето и предлагането на жилищния пазар във Франкфурт се нарасна, а това води до значително увеличение на цените на жилищата”, отбеляза Митропулос.

Темата се превърна във водеща в предизборната кампания, която тече в Германия. Канцлерът Ангела Меркел обещава, че ако бъде преизбрана,  нейното правителство ще  създаде 1,5 милиона нови жилища през следващите четири месеца,  което е с до 25% повече от броя заложен в предишния й мандат.

Според управителят на Sotheby, Оливие Питърс, в момента британците търсят предимно по-малки, обзаведени имоти под наем, тъй като работници планират да пътуват до Франкфурт по работа и да запазят основните си жилища в Обединеното кралство.

„Проблемът няма да бъде за бизнесмените в Лондон, които са свикнали да плащат по-високи наеми. Проблемът ще се наблюдава при останалата част от населението. Брекзит просто ще бъде катализатор”, споделя Митропулос.

Загубата за един човек може да бъде печалба за друг човек. Но по всичко изглежда, че заради Брекзит, заедно с Лондон може да има и  редица губещи във Франкфурт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!