Великобритания няма да се стреми да предприеме подход за разделение и управление с останалите 27 държави-членки на Европейския съюз в предстоящите преговори за Брекзит. Това обяви британският министър Дейвид Дейвис.

 „Сега има няколко предложения, че Обединеното кралство може да се стреми да предприеме подхода за разделение и управление на Съюза в предстоящите преговори. Далеч сме от това. Ние искаме Европейският съюз да бъде единен, не само за доброто на нашия континент, но също така искаме преговорите да бъдат бързи и ефективни, така че се нуждаем от единството на 27-те”, коментира Дейвис.

Останалите държави-членки трябва да се срещнат на 29 април, за да подкрепят обща позиция, преди преговорите да започнат официално след изборите на 8 юни във Великобританя. Дейвис обяви, че Великобритания не би трябвало да има илюзии относно мащаба на задачата, която предстои да бъде постигната в рамките на двугодишния период за преговори, определен съгласно член 50 от Лисабонския договор.

Той е катеоричен, че Великобритания се стреми да осигури плавен и стабилен преход, тъй като напуска ЕС, но ще трябва да предприеме „интелигентен подход” към установяването си през следващите години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!