Борис Джонсън
на снимката: Борис Джонсън - премиер на Великобритания

След като Франция и Германия обявиха национални карантини, и Великобритания ги последва. От 5 ноември в страната се обявява едномесечна карантина. Решението бе обявено късно в събота след като Островът премина психологическата граница от 1 млн. регистрирани случая на коронавирус от началото на пандемията, а средно на ден има по около 20 000 новозаразени.

До 2 ноември се затварят магазините, барове, ресторанти и пъбове. Изключение ще има само за супермаркетите за хранителни стоки, предаде кореспондентът на бТВ. Заведенията ще могат да предлагат единствено храни и напитки за вкъщи и доставки по домовете.

Училищата и другите образователни институции обаче остават отворени. Продължават да работят парламентът и съдилищата.

Препоръчва се хората да останат вкъщи, колкото е възможно повече, но ще им бъде позволено да напускат домовете си за образование, медицински прегледи и да пазаруват стоки от първа необходимост.

Тези, за които е наложително, ще могат да продължат да ходят на работа. Ще бъдат разрешени и упражнения на открито за членове на едно и също домакинство.

В същото време властите в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия определят самостоятелно ограниченията на своята територия и те са различни от тези в Англия.

Премиерът Борис Джонсън насрочи изненадващо пресконференцията си в събота вечер след като по-рано изтече информация в медиите, че нови ограничителни мерки ще бъдат обявени в понеделник. След като от Даунинг стрийт отлагаха пресконференцията три пъти в рамките на няколко часа, се появиха спекулации, че премиерът се готви да подаде оставка, добавя бТВ.

Когато най-сетне застана пред камерите, това не се случи, но коментаторите са категорични, че следващите седмици няма да бъдат никак лесни за правителството в Лондон, което се изправя пред нарастващо недоволство.

Представители на различни браншови организации вече изразиха притесненията си, че ограниченията ще нанесат опустошителен удар върху икономиката с неясни последствия за съдбите на хората. Последните седмици в английската столица имаше масови протести на хора, които не бяха съгласни с ограниченията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!