COVID-19 силно тревожи цялото общество. Лекарите по целия свят все още не установили как да го лекуват, а вирусът мотира ежедневно.

Обичайните симптоми всички ги знаем, но някои от заразените проявяват други, на които понякога може да не обърнат внимание.

Загуба на вкус и мирис

Официално загубата на вкус и мирис бе включена в списъка със симптомите на коронавируса. Повече от 2/3 от пациентите с COVID-19 загубват всякаква сензитивност. Този симптом обаче е характерен и за грипа, и за алергиите.

Гадене, повръщане, диария

Засега те не са включени в официалния списък със симптомите на коронавируса. Все пак обаче много проучвания показват, че COVID-19 е свързан с гастроентерологични проблеми. Проучване на Университета в Станфорд сред 116 души, които имат коронавирус, показва, че 2/3 от пациентите имат стомашни проблеми, включително загуба на апетит, гадене, повръщане и диария.

Обрив

Дерматолози от университета в Ломбардия, Италия, сред 88 положителни пациенти, открили, че 20% от пациентите имат проблеми с кожата. В това число попадат червен обрив, копривна треска или подобни на варицела пъпки.

Делириум, замаяност, мускулна слабост

Объркване, делириум и други невротични симптоми също се наблюдават при някои хора с COVID-19. По-леки неврологични симптоми като загуба на вкус или мирис, главоболие, замаясност или мускулна слабост, могат да се проявят в началото на заболяването. По-тежки неврологични симптоми могат да се развият по-късно.

Сърдечно-съдови усложнения

COVID-19 може да повиши риска от необичайно съсирване на кръвта. Когато се образуват съсиреци в малки кръвоносни съдове на краката или други крайници, това може да причини незначителни кожни симптоми.

Когато се появят съсиреци в белите дробове, сърцето или мозъка, това може да причини по-сериозни усложнения, като белодробна емболия, инфаркт или инсулт.

Ако вирусът навлезе в клетките на сърцето, той също може да причини сърдечна инфекция, известна като миокардит. Тази инфекция може да причини болка в гърдите, необичайни сърдечни ритми и дори сърдечна недостатъчност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!