Брекзит, Великобритания, ЕС

Загубите за икономиката на Обединеното кралство поради несигурността около излизането на страната от ЕС (Брекзит) могат да достигнат 4,4 милиарда британски лири (5,7 милиарда долара) през 2020 г. и да се увеличат в края на десетилетието до 15 милиарда британски лири (19,5 милиарда долара) годишно. Това съобщи „Индипендънт“, позовавайки се на доклад на аналитичния център „Rand Europe“.

Предполагаемото снижение на БВП ще доведе до увеличаване на държавните заеми с допълнителни разходи за годишни лихвени плащания в размер на 1,3 милиарда британски лири (около 1,7 милиарда долара) до края на 2020 г. и 3 милиарда британски лири (3,9 милиарда долара) до 2025 г., се казва в доклада.

Официалното оттегляне на Обединеното кралство от общността на 31 януари, според Чарлз Райс, авторът на проучването и вицепрезидент на организацията, „ще сложи край на първата фаза на търговската несигурност“.

„Негативните икономически последици както за БВП, така и за държавните заеми, са осезаеми и се увеличават с течение на времето. Несигурността на бъдещите търговски отношения с ЕС и евентуалното бъдещо увеличаване на търговските бариери има отрицателно въздействие върху решенията на компаниите относно външната търговия и инвестициите“ – гласи проучването.

Икономиката на Великобритания ще бъде изправена пред трудни изпитания, докато Лондон и Брюксел не се споразумеят и не подпишат ново търговско споразумение, добави Райс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!