Васил Божков комисия
На снимката: Васил Божков

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения. Той е обявен за общодържавно издирване, напуснал е страната, издадена е европейска заповед, заяви главният прокурор Иван Гешев. Сутринта в централата на „Нове холдинг“ започна полицейска проверка, а местонахождението на собственика й Васил Божков засега е неизвестно. Заедно с него органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК „Левски“ и е акционер в „Националната лотария“,

„Ще положим всички усилия Божков да бъде доведен и изправен пред българския съд. Това е поредният олигарх, който е избягал от България. Не знам къде се намира Божков. Знам, че е извън страната“, каза Гешев.

Според него „крайно време е този криминален преход да приключи“.

„Не може само плюсовете да са за едни хора, а минусите за други“, каза още Гешев.

Васил Божков се смята за един от най-богатите българи. През последните години той пое и футболния отбор „Левски“. Преди часове Божков по телефона не назова местонхождението си, но каза, че ако бъде потърсен от прокуратурата, за няколко часа може да се отзове. Бизнесменът подчерта, че не се крие.

„Нищо не знам. Мен да ме издирват? Никой не ме издирва, никой не ми се е обаждал. Не знам какво се случва. Като разбера, може би ще коментирам. Нищо не знам в момента. На разположение съм на органите по всяко едно време”, каза той.

След това Божков заяви пак по телефона, че не е бил търсен още от никого.

„Главният прокурор го каза това? Никой не ми се е обадил“ – каза той пред БГНЕС.

Божков е изразил учудване, че срещу него са повдигнати обвинения и е попитал за какво са му повдигнати:

„Не знам, ако съм обявен за издирване, за какво да ме издирват като могат да ми се обадят.“

На въпрос дали ще се върне в България, Божков отговори, че е на разположение.

„Аз съм си на разположение, няма никакви проблеми. Не знам за какво е издирването, мен никой не ме е търсил. Има си телефони, какво значи обявен за издирване“, каза още той.

Специализираната прокуратура и полицията влязоха по-рано днес в офисите на бизнесмена на улица „Московска“, както и в централата на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“, които бяха претърсени.

Специализирана акция имаше и в Държавната комисия по хазарта. Нейният председател Александър Георгиев беше задържан за разпит, както и над 10 служители на ведомството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук