Премиерът на Великобритания Тереза Мей се е съгласила да позволи на китайския телекомуникационен гигант „Хуауей” да участва в изграждането на британската мрежа за мобилна комуникация от пето поколение (5G) въпреки предупрежденията за сигурността, отправени от британски министри и от САЩ, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Съветът по национална сигурност, председателстван от Мей, се е съгласил вчера да позволи на технологичната компания да участва в изграждането на „неключова“ инфраструктура от новата мрежа като антените, съобщи в. „Дейли телеграф“.

Мей е взела това решение въпреки предупрежденията, че тази стъпка може да застраши националната сигурност.

„Телеграф“ посочва, че директорът на Центъра за правителствени комуникации (службата за електронен шпионаж) Джереми Флеминг ще предупреди на годишната среща на разузнавателния съюз „Пет очи“ (Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Великобритания и Канада) днес за безпрецедентни по мащаб киберзаплахи.

Западните страни обсъждат дали да изключат „Хуауей” от изграждането на националните си мрежи 5G поради твърдения (основно от Вашингтон), че компанията е твърде близка до правителството в Пекин. Технологичният гигант отхвърля обвиненията.

САЩ, които забраниха на правителствените агенции да сключват договори с „Хуауей“ или други компании, които ползват оборудване на корпорацията, насърчават съюзниците си да прекъснат връзките с нея.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!