Обединеното кралство настоява Европейският съюз да му изплати 1,14 милиарда евро, ако бъде изключено от сателитния проект „Галилео“ след Брекзит. Великобритания изигра основна роля в разработването на „Галилео“ – алтернатива на GPS на САЩ, която се очаква да бъде напълно функционираща през 2026 г.

Днес британското министерство за излизане за Европейския съюз ще представи доклад за проекта за сателитна навигация и решението на Брюксел да откаже достъп на Лондон до криптираните му сигнали. Очаква се това да повиши възможността за възстановяване на британската инвестиция в системата от 1 млрд. лири, коментира в. „Дейли Телеграф“.

Лондон предупреди, че отстраняването му от проекта може да има последици за бъдещото му партньорство в областта на отбраната с ЕС.

„Условията за сътрудничество на Великобритания по „Галилео“ са важен тест за дълбочината на оперативното сътрудничество и споделянето на информация, предвидени в рамките на партньорството за сигурност“, е позицията на Великобритания.

Страната изисква продължаване на британския достъп до защитения сигнал и правото да се конкурира за договори.

Великобритания се стреми да развие своя собствена, отделна система, ако ЕС запази позицията си, и също така повдигна въпроса за използването от страна на „Галилео“ на британските отвъдморски територии като мониторингови бази. Вестник „Таймс“ съобщи в четвъртък, че решението за блокиране на Великобритания се ръководи от „подкрепяна от Германия клика“ в Европейската комисия, и че това е причинило разрив с френските власти, които, според съобщенията, са недоволни от плана.

Испания, Швеция, Холандия и балтийските държави също се противопоставиха на отказа за достъп до Великобритания, се казва в доклада.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук