Британският премиер Борис Джонсън планира да обяви следващата седмица забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., пет години по-рано от предвиденото, съобщава „Файненшъл таймс”.

Великобритания първоначално планираше да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 г., като част от усилията за намаляване на емисиите на парникови газове, и през февруари Джонсън свали с пет години по-рано крайния срок.

Позовавайки се на неидентифицирани данни от индустрията и правителството, „Файненшъл таймс” пише, че Джонсън сега възнамерява да премести датата още по-рано – към 2030 г. Това ще стане  в реч за политиката в областта на околната среда, която се очаква да изнесе следващата седмица.

Би Би Си също съобщи за подобен план по-рано днес, без да посочи конкретни източници на информацията.

Говорителка на „Даунинг Стрийт”10 отказа да коментира информациите, както и съдържанието на предстоящата реч на Джонсън.

„Файненшъл таймс” заяви, че не се очаква новият график да се прилага за някои хибридни автомобили, които използват смес от електрическо задвижване и изкопаеми горива и все още могат да бъдат продавани до 2035 г.

Краят на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили ще отбележи огромна промяна на автомобилния пазар на Великобритания.

Данните в бранша показват, че автомобилите с бензинови и дизелови двигатели представляват 73,6% от продажбите на нови автомобили досега тази година, докато едва 5,5% от продажбите са за чисто електрически превозни средства, които обикновено са по-скъпи. Останалите около 20 % от автомобилите във Великобритания са хибридни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!