училище

ВМРО няма да подкрепи предложението на ГЕРБ детските надбавки догодина да останат с подоходен критерий.  Късно снощи стана ясно, че ГЕРБ внасят поправки в Бюджет 2021 между двете четения, с които се отказват от намерението за месечни надбавки за всички деца и връщат подоходния критерий, макар и променен.

Планира се икономията от 205 милиона лева да отиде за по-високи заплати в МВР и месечни добавки на медиците.

В позицията на ВМРО се посочва, че всяко дете в България трябва да получава държавна помощ, а настоящият доходен критерий ощетява голяма част от родителите, които работят и честно плащат данъци.

От партията определят и като контрапродуктивно противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите, защото точно в момента държавата няма нужда от тези обществени битки.

В профила си във Фейсбук съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО реагира на новината, че коалиционните им партньори дават на заден за равните условия за детските надбавки, като посочи, че в пленарна зала ще гласуват против връщането на доходния критерий.

„Буквално в последните минути на вчерашния ден успях да внеса в деловодството на НС предложение по първия вариант за пълната отмяна на член 4а от Закона за семейни помощи за деца, който въвежда подоходния критерий. Вторият вариант ще разработим и предложим в заседанието на Комисията по бюджет и финанси – за всяко дете родителят да може да намалява данъчната си основа с по 4000 лв. годишно. Т.е. да остават поне 400 лв. за нуждите по отглеждането му“, написа Искрен Веселинов.

Между първо и второ четене на проекта на Закон за държавния бюджет за 2021 година, управляващата партия предлага подоходният критерий за детските надбавки да бъде увеличен със 100 лева. Така детски в пълен размер ще взимат домакинствата с доход на член от семейството до 510 лева, а тези с доходи между 510 и 650 лева ще взимат 80 на сто от добавката. Добавката за 1 дете ще е 50 лева, за две деца – 110, за три – 165 и за семейство с четири деца – 185 лева месечно.

Предложението е внесено от ГЕРБ като под него са се подписали както председателят на Парламентарната група Даниела Дариткова, така и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според първоначалната идея на управляващите, през следващата година всички родители трябваше да получат детски надбавки независимо от доходите си. В новото предложение, че казва, че това е срещнало неодобрението. Мотивите на критиките са били, че не се извършва фокусирано подпомагане на най-нуждаещите се семейства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук