Летище Хийтроу

Великобритания въвежда от днес задължителен PCR тест до втория ден от пристигането в страната. Мярката важи и за ваксинираните срещу коронавируса български граждани, съобщи МВнР. 

От 04.00 часа сутринта днес всеки напълно ваксиниран гражданин, който влиза на територията на Великобритания от страна извън червения списък, каквато към момента е и България, трябва да си направи PCR тест до втория ден от пристигането и да се самоизолира до получаването на негативен резултат.

Ако резултатът от PCR теста се забави, гражданинът трябва да се самоизолира, докато резултатът от теста стане известен или до 14-ия ден след пристигането, в зависимост от това кое от двете обстоятелства настъпи по-рано. Всички, които са били в контакт с предполагаем случай на варианта „Омикрон“, също трябва да се самоизолират.

Остава в сила и изискването за попълване на формуляр за локализация на пътника. Тестовете при пътуването до Великобритания се резервират предварително през портала: https://www.gov.uk/find-travel-test-provider.

Българските граждани, които не са ваксинирани, трябва да направят тест за COVID-19 в рамките на 3 дни преди отпътуване за Великобритания. Те трябва да резервират и заплатят PCR тестове за втория ден и осмия ден от пристигането си. Трябва и да попълнят формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди да пристигането им. След това ще останат под карантина за 10 дни у дома или на друго място, където са отседнали. Изискването е да направят PCR тест за COVID-19 на или преди ден 2 и на ден 8. Ако тестът за втория ден е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни.

В този случай не е необходимо да се прави тест за осмия ден. Ако тестът за втория ден е отрицателен, трябва да бъде направен и тестът за осмия ден. В случай че тестът на осмия ден е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за още 10 дни.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон.

Мароко спря самолетните полети и пътуванията по море от и до България

От 00:00 часа днес Кралство Мароко спира за две седмици всички полети от и до страната. Спряно е и всяко влизане или излизане по морски път.

По информация на българското посолство в Рабат мярката се въвежда с цел запазване постигнатите положителни резултати от Мароко в борбата срещу разпространението на коронавируса и ограничаване на разпространението на новия му вариант „Омикрон“.

От външно министерство съобщиха, че при нужда от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Мароко.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук