корупцията културата щетите култура

Имаме два месеца. Чудеса не са възможни, но ще гарантираме нормалност. Ще бъде потърсена отговорност за корупцията, грабежа и щетите върху националната култура и публично представена. Това коментира служебният министър на културата Велислав Минеков във „Фейсбук“.

Поемам пост с изключително значение.

Националната култура е не само идентичност, но и стратегия за държавност….

Публикувахте от Velislav Minekov в Вторник, 11 май 2021 г.

 

Той обобщи, че националната култура е не само идентичност, но и стратегия за държавност.

Българската култура се намира в изключително тежка криза. Поне двойно по-тежка отколкото, в която и да е друга държава от ЕС. Това е така, защото освен изключително тежкия удар, който секторът понесе заради пандемията, в България имаме разрушителни обстоятелства. Намира се в тежка изолация заради липсата на реформи в държавните културни институции,традиционно ниския национален бюджет за култура, липсата на Национална стратегия, неглижирането и мизерното финансиране на независимия културен сектор.

Новият министър акцентира, че правителството е орязало бюджета за култура за 2021, а самият той се ангажира културата да бъде извадена от изолацията.

Ще съживим смъртник, ще реализираме мечтите си, ще потърсим бъдещето, което заслужаваме. Обречени сме на достойно минало, собственици сме на велико културно наследство. Осъдените на нищета ще се завърнат с достойнство, създателите ще бъдат благословени и обичани.

Минеков благодари на президента за доверието, както и на всички, които са били на протестите срещу превзетата държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!