Ревизия на дейността на министерството на културата по всички сектори и направления планира служебният министър Велислав Минеков. Той обясни пред БНР, че има подозрения за корупционни практики в институцията.

„Разкрития ще има. Вероятно някои от нещата ще бъдат насочени към българската прокуратура. Там не разчитам обаче, че нещо може да се случи, но ще насочим нещата и към ОЛАФ, и към Европейската прокуратура, откъдето очаквам силна и здрава ръка“, каза Минеков.

Той добави, че до него са адресирани множество жалби. „Впечатляващо е безобразието към паметници на културата. За съжаление други финансови интереси стоят далеч по-високо, отколкото ценността на нашата история и минало“, каза министърът.

Минеков съобщи още, че са сформирани инициативни групи за промени в редица закони. Целта е, когато новото Народно събрание се сформира, да има вече подготвени предложения.

„Много от нещата, които съм си мислел, много от нещата, за които съм се надявал, ще ги направя, ще ги извърша. Някои от тях ще оставя в наследство на следващите, които идват тук, но така ще ги оставя, че ще ги принудя да ги свършат докрай. Има начин как да се случи това. Имам кратък срок, но в този срок ще направя всичко възможно жътварите да бъдат подготвени за една добра жътва“, подчерта той.

Министърът каза още, че по плана за възстановяване се очаква европейско финансиране от близо 50 млн. евро, което се доближава до годишния бюджет на министерството и би било много съществено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук