Велизар Шаламанов
на снимката: Военният експерт Велизар Шаламанов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг военният експерт Велизар Шаламанов изрази притеснение, че има сериозна опасност България да пропусне възможността да закупи американските изтребители F-16, въпреки че решението на страната вече бе оповестено.

Причината за това е забавянето в предприемането на реални действия за придобиване на изтребителите.

„Това, което знам от публични изявления на министър Каракачанов е, че преговори още не са започнали. Няма информация и да е изпратено т. нар. Писмо за изискване към американската страна (Letter of Request), което е малко смущаващо, защото времето тече, има технически период за американската страна да подготви своето предложение, върху което да работи преговорният екип и всичко това, ако искаме да свърши, така че да влезе в парламента преди лятната ваканция. Имайки предвид, че ние влизаме и в период на подготовка за избори за Европейски парламент, имайки предвид, че явно приоритетите на министър Каракачанов са плуващи и в момента концепцията за окончателно справяне с „циганизацията” изскача преди бойните самолети и боеспособността на армията,има риск да пропуснем този уникален шанс.”

Според експерта забавянето може да е преднамерено, но може и да се дължи просто на пропуски в организацията на дейностите.

Според изискванията на НАТО 20% от военния бюджет на страната ни трябва да се харчат за придобиване на нова отбранителна техника. България обаче през последните десетилетия харчи 0% за това, каза Шаламанов. Това категорично означава, че управляващите не харчат парите на данъкоплатците ефективно. Те отиват за поддръжка на старата съветска техника и за стари сгради, за които дори не е ясно дали ще се ползват.

Цялото интервю с Велизар Шаламанов и позицията му по случая „Гебрев” очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!